Un nen veient la televisió (Unsplash)
Un nen veient la televisió (Unsplash)
/

Una nova generació menys enganxada a la televisió

Les tecnologies actuals acaparen l’atenció dels telespectadors més joves

Clàudia Cuñat i Judit Gatnau

Les noves tecnologies, amb Internet i les xarxes socials com a pilars fonamentals, fan que cada cop els joves d’entre 13 i 24 anys mirin menys la televisió. I és que, curiosament, quan el consum de televisió no deixa de créixer, els adolescents hi giren més l’esquena.

La relació dels joves d’avui en dia amb la televisió en l’era d’Internet s’està veient cada vegada més deteriorada. La televisió tradicional ja no captiva als joves, cada vegada més adolescents opten per altres plataformes exclusives com Netflix, HBO, Disney+… que aposten per programes de caràcter juvenil, creats amb l’objectiu d’atreure i omplir les seves ments. 

No obstant això, a partir d’un estudi realitzat a un grup d’estudiants de batxillerat del Col·legi Episcopal de Lleida, ens mostra que la televisió segueix estant present en les seves vides encara que sigui en menys mesura, i això planteja la següent pregunta: què és el que continua cridant l’atenció de la televisió al jovent? 

Més de la meitat dels enquestats afirmen que la finalitat de l’ús que en fan, és per oci i entreteniment, deixant entreveure que l’ús informatiu i cultural que en fa la societat més adulta no està present en les noves generacions. Hi ha una clara tendència a visualitzar realities, sèries televisives i concursos majoritàriament, deixant les notícies i els esports en segon pla, i els documentals i els dibuixos animats com inexistents.

Alguns dels programes que visualitzen els joves més repetits es poden dir que són: La isla de la tentaciones i La que se avecina. Aquests programes són plenament d’oci, on prevalen males conductes i realitats negatives que moltes vegades els més joves adopten com a referents.

L’estudi mostra per altra banda, que els joves cada vegada s’informen menys sobre fets d’actualitat per cadenes televisives i opten per fer-ho mitjançant les xarxes socials. Aquest canvi de conducta dels adolescents els deixa vulnerables davant l’engany que poden crear les fake news que circulen per les xarxes.

Així doncs, els hàbits i preferències de les noves generacions estan canviant, i si la televisió no busca noves alternatives, aviat deixarà de formar part de les seves vides.

(Unsplash)

Redactor junior

close