La implicació del Jove Cat en el consum sostenible 

El grup de joves de la Generalitat de Catalunya, Jove Cat, proposa una sèrie de mesures per combatre el consum excessiu i la producció en massa

Marta Berenguer i Laura Ortiz 

El gran problema que afecta la població des de fa anys és el consum excessiu i inconscient que desencadena conseqüències greus com l’acumulació de productes innecessaris i la degradació del medi. La transformació social és una eina necessària per afrontar aquesta qüestió, per això diverses iniciatives ciutadanes, com el Jove Cat, promouen un consum basat en el respecte a la justícia social i al medi. 

Foto: Marta Berenguer

El Jove Cat és un servei destinat a joves menors de trenta-cinc anys, que s’ocupa de facilitar-los-hi la integració social i laboral. En aquest cas, es pretén promoure els objectius de desenvolupament sostenible de cara a 2030. Per fer-ho impulsa una sèrie d’accions sostenibles com per exemple, qüestionar-se què hi ha al darrere dels productes consumits, comprar només quan sigui necessari, reciclar, racionalitzar l’ús de l’aigua i l’electricitat o consumir productes de proximitat. 

El Jove Cat s’implica en la causa, mitjançant tres iniciatives de consum responsable i economia solidària. En primer lloc, la “Xarxa de Consum Solidari”, on gestionen el comerç just i responsable; en segon lloc, la “Campanya Roba Neta” amb el propòsit de millorar les condicions laborals en el sector de la indústria tèxtil; i, finalment ment, el “Pam a pam” una iniciativa que vol donar facilitat a la recerca d’alimentació ecològica, comerç just, roba sense explotació o banca ètica a prop de casa.