Carme Vidal juntament amb Marc Martin i Jose Maria Cano

Entrevistem a la Carme Vidal, professora d’economia del Col·legi Episcopal

A propòsit del treball decent i el creixement econòmic 

Jose Maria Cano i Marc Martin

En aquesta entrevista a la professora d’economia del Col·legi Episcopal, es pot trobar la visió d’una persona formada en el món econòmic donant el seu punt de vista sobre temes d’actualitat i relacionats amb els ODS.

  • Quin futur laboral creus que podem tenir persones joves com nosaltres?

Vosaltres en concret, molt bon futur. Sobretot si teniu constància i ganes de treballar. Tal i com es va dir a l’últim fòrum econòmic de Davos el 65% dels nens d’avui treballaran en professions que no existeixen i  aquí a casa nostra  s’ha fet la previsió que el 80% dels joves catalans entre 20 i 30 anys que trobi feina en el futur proper, exercirà professions acabades de crear o que encara s’estan configurant.

  • Creus que s’haurien d’aplicar més mesures per evitar la fuita de joves cap a l’estranger? 

Marxar a l’estranger es bo per ampliar la formació i tenir més finestres d’oportunitats, però personalment penso que els recursos s’haurien de destinar a facilitar aquest retorn un cop adquirida una bona experiència a l’estranger i poder implementar aquest nous coneixements a casa nostra.

  • La tecnologia ens ajuda a apropar-nos al món de les finances i l’economia?

La tecnologia avui en dia és fonamental en aquest camps, per exemple, estudis estadístics o tractament de metadades. La formació en noves tecnologies s’ha convertit en un fet imprescindible.

  • Pandèmia de la covid, guerra… ens està deixant tocats a l’hora d’intentar assolir un creixement econòmic estable al llarg d’aquests anys.

Totes aquestes crisis afecten a l’estabilitat econòmica, tot i això, els moments de grans crisis són moments que sorgeixen grans oportunitats i són les persones amb més inquietuds i menys pors les que acostumen aprofitar aquestes noves oportunitats. Per exemple, la covid va comportar una nova manera de treballar, ja que va ajudar a implementar el teletreball. Així mateix moltes persones van reconvertir els seus negocis i treballs i els van adaptar a les noves circumstàncies sobrevingudes.

  • L’euro – El dolar

L’€ està en els seus nivells més baixos respecte al $ en els darrers 20 anys. En aquests moments € i$ estan en la mateixa paritat. Aquest fet ha tingut a veure la crisis energètica associada amb la guerra a Ucraïna. I que remunti o no l’euro,  segons diuen els experts anirà associat a que es resolgui aquest conflicte que té Europa amb Rússia ,  vinculat a sortir de la inflació i recessió actual.

  • Atur 

Un dels principals problemes és l’atur juvenil i Espanya es troba a la cua d’Europa. Aquest atur aniria lligat amb el fracàs escolar i les sortides professionals. Cal adaptar la formació a les noves demandes laborals.

  • Creus que es fa bé en donar més importància al fet de que els joves puguin fer un pas cap a un treball estable?

Tenir un treball estable és un incentiu, però potser és una opinió personal meva, però aquesta estabilitat és valora més a mesura que una persona es fa gran. Els joves no us heu de tancar a la primera feina que trobeu per tal d’adquirir aquesta estabilitat, ja que aquest fet pot suposar  frenar el potencial i el talent de molts joves.

  • L’objectiu 8 dels ODS parla de treball decent i creixement econòmic. Creu realment que són compatibles o constitueixen una utopia?

Els objectius de desenvolupament sostenible són una declaració de principis que en la nostra societat desenvolupada haurien de ser factibles. Per exemple, treball decent i creixement econòmic hauria de ser una realitat tal i com es dona en països avançats centre i nord-europeus.

  • Què en pensa de l’economia submergida? Molt possiblement hi ha sectors molt desafavorits que sort en tenen de l’economia submergia, mà d’obra barata, etcètera. Com creu que es pot arribar a solucionar?

Una part de l’economia submergida no desapareixerà mai, en refereixo a l’economia submergida d’àmbit més domèstic que complementa en molts casos els recursos econòmics que entren a les famílies  el més preocupant és l’economia submergida associada a la criminalitat.

  • La prostitució és precisament un àmbit difícil i llefiscós que forma part d’aquesta economia no decent. Què en pensa? Caldria legalitzar-la o, per contra, caldria abolir-la amb dures penes? Què passaria amb totes aquestes persones que en viuen?

Si estigués regulat amb cotització a la Seguretat Social, seguretat laboral i controls mèdics, potser s’evitarien situacions de risc per aquestes persones que vulguin exercir aquesta activitat amb total llibertat, i potser suposaria un marge per poder escapar de màfies que controlen i exploten a moltes noies.