getty.images

Ciutadà malià: “No hi haurà mai una justícia del tot ‘justa’, ni a Mali ni enlloc”

Individu que voreja els cinquanta anys i que ens demana mantenir la seva identitat en l’anonimat

Ariadna Jové i Assitan Traore

El sistema judicial és molt important en un país, un estat sense aquest no funciona. Aleshores, hem agafat com a referent l’administració jurídica de Mali, per això hem entrevistat a un ciutadà malià que porta vivint a Espanya 30 anys, però segueix estant en contacte i visitant, de tant en tant, la seva ciutat natal.

Quin és el sistema polític del seu país?

El meu país, en teoria, és una democràcia, però recentment hi ha hagut un cop d’estat, i ara els militars són els que governen el país.

En quina situació es troba la justícia a Mali actualment?

Doncs, la justícia del meu país ara mateix es troba en una situació complicada. Dins del que cap, és normal, però la gent es queixa que a vegades no ho és, ja que els judicis són bastant lents i la gent reclama que la justícia no va com els hi agradaria, però encara que es queixen els ciutadans no són escoltats.

Què creus que s’hauria de canviar per a que assolir una justícia “justa”?

Haurien de canviar moltíssimes coses, com la corrupció als judicis, perquè els que tenen diners i poder són sempre els que se’n surten amb les seves; en canvi, els que no en tenen són els que s’han d’aguantar. De vegades hi ha algunes excepcions, però normalment sempre guanyen els rics. Després, els jutges es queixen que falten mitjans per treballar.

Creus que hi ha institucions sòlides al teu país?

Sí, n’hi ha alguna, però com en tot el món hi ha institucions que són més sòlides que altres. Per exemple, el sistema judicial d’aquí és molt qüestionable, vull dir, que no fa falta anar-se’n molt lluny per veure com és una justícia que en veritat no és molt justa.

Creus que en algun moment hi ha hagut una justícia realment justa?

Ni en el meu país, ni en cap lloc, justícia justa no n’hi ha hagut ni abans, ni n’hi haurà mai. Hi ha gent que quasi no ha fet res i els detenen, però després hi ha gent que ha fet coses greus i segueix caminant pel carrer com si res. Però què se li farà, així és la vida.

Ens podries explicar quins han estat els conflictes bèl·lics que més importància han tingut i per què?

A Mali sempre hi ha hagut conflictes, des del primer dia de la independència en què va començar una rebel·lió que encara segueix dempeus. Abans eren conflictes que no duraven molt, però encara en el nord del meu país estan en un conflicte que no sembla que hagi d’arribar a un final: hi ha mercenaris, terroristes, jihadistes, de tot. Ara fins i tot estan involucrats els països europeus dient que ajudaran al país, però són ells els que subministren als jihadistes. Els que han anat a treure’ns els jihadistes són els que més els ajuden a destruir-nos, ens destrocen els pobles, collites i molt més.

Creus que algun dia tots aquests problemes es resoldran i hi haurà pau?

No ho crec, perquè hi ha moltíssima gent que viu d’aquestes injustícies, aleshores ells no volen que aquest sistema acabi aviat, perquè quan acabi això ells ja no podran viure com viuen ara. Pau? En paraules sí, però en la realitat no serà ni és una realitat, però mentre hi hagi injustícia i pobresa sempre hi haurà conflictes, vagues, manifestacions, etc. No és normal que la gent que va ben vestida a treballar a l’oficina cobri més que una persona que sofreix per poder menjar.