Manifestació contra la violència de génere (Pxfuel)
Manifestació contra la violència de génere (Pxfuel)

El feminisme és una revolució, no un lema de màrqueting

Júlia Almenara i Mariona Besora

“Violen brutalment una noia de 16 anys a Igualada després d’haver sortit de festa la nit de la Castanyada. La noia ha estat ingressada en l’UCI amb greus fissures anals i vaginals i un traumatisme cranial”. És la notícia més propera que tenim actualment: una altra dona i en aquest cas menor. En total ja sumen 955 violacions des de principi d’aquest any 2021, i s’estima que a l’estat espanyol hi ha una violació cada 8 hores.

No són només xifres que van sumant, són dones que han estat agredides físicament, verbalment, psicològicament o sexualment, deixant en elles uns records desagradables que perduraran sempre en els seus pensaments.

“Si vas així vestida t’ho estàs buscant”, “vigila per on vas”, “avisa’m quan arribis a casa”, “no vagis sola”, “no parlis amb cap desconegut”, “vigila que no et posin res a la beguda”, “no et separis de les teves amigues.” Fins a quin moment haurem d’aguantar aquests comentaris despectius cap a nosaltres? Fins quan haurem de tornar de les discoteques acompanyades o amb les claus a la mà per defensar-nos? Fins quan els nostres pares s’esperaran desperts fins que tornem a la matinada per por que ens pugui passar qualsevol cosa? FINS QUAN?

Els infants creixen amb la idea que les dones són inferiors, només serveixen per reproduir i fer feines de casa, com era en l’edat mitjana -o potser fins no fa gaire, sembla ser–; i els homes són els que sempre tenen més poder i estan per sobre de qualsevol dona. Aquests i altres constitueixen un seguit de mites que, avui en dia, en certa manera encara estan presents.

Com a conseqüència, la violència de gènere augmenta cada vegada més, i, concretament a Catalunya, es denuncien tres violacions al dia. Els homes ens violen cada dia, dins i fora de casa, i sovint hem de suportar com la culpa sempre recau en nosaltres.

En conclusió, el feminisme avança, però el masclisme no retrocedeix i, si no destruïm el patriarcat, ell ens destruirà a nosaltres. Ja fa anys que hi ha moltes dones que no poden alçar la veu, però nosaltres lluitàrem per totes aquestes i les que vindran.

L'iceberg de la violència de gènere (Amnistia Internacional)
L’iceberg de la violència de gènere (Amnistia Internacional)

Redactor junior

close