La deriva dels joves adolescents

/
40 views

La salut mental en temps de pandèmia 

Després d’un any, l’aïllament social, la por, la soledat i la incertesa, entre altres factors, estan fent efecte en la salut mental de la població més jove. La pandèmia ha representat una etapa que ens ha afectat a tots, encara que de manera diferent.  

Segons la Confederació de salut mental d’Espanya, aquest està sent un any molt complicat pels adolescents.  Les persones entre 18 i 34 anys són les que han freqüentat més els serveis de salut mental, han tingut més atacs d’ansietat, més símptomes de tristesa i ha estat el col·lectiu que més ha alterat la seva vida habitual a causa d’aquesta situació.  

L’adolescència és una de les etapes de creixement i canvis més importants. Suposa el pas de la infantesa a la vida adulta, per la qual cosa hi ha una gran necessitat de ser acceptats socialment, de definir la nostra identitat i de descobrir què és el que volem fer en un futur. Haver privat al jovent de poder gaudir d’aquesta etapa, ha provocat que s’experimentin indicis de trastorns psicològics que es poden manifestar en l’edat adulta. L’OMS assegura que el 85’7% dels pares i mares van percebre canvis en l’estat emocional i en el comportament dels seus fills i filles durant la quarantena. 

Un dels darrers estudis de l’OMS afirma que la pandèmia ha paralitzat els serveis de salut mental del 93% dels països del món, en tant que augmenta la demanda d’atenció en aquest sector. Tot i que els països entenen que la salut mental és una prioritat, ja que pel 89% d’aquests la salut mental i el suport psicosocial formaven part dels seus plans de resposta a la COVID-19, tan sols un 17% disposen d’un finançament suficient per cobrir aquestes activitats. 

En els últims mesos s’ha incrementat la petició de consultes d’adolescents que arriben amb autolesions, símptomes alimentaris, depressius…, entre altres problemes. A vegades no és dona la importància necessària a l’estabilitat emocional i a la salut mental dels adolescents.  

Pensem que els sentiments dels més joves són considerats temes insignificants. Als adolescents se’ns ha arravatat qualsevol ànsia de llibertat o d’il·lusió, se’ns segueix exigint el mateix o més, hem de seguir estudiant, vivint i mostrant un somriure, perquè “tot anirà bé”. Els nostres dies els hem arribat a percebre tots per igual fins al punt de viure en una monotonia constant, on les nostres ments s’han ofegat en la sensació que estem vivint perquè sí, perquè és el que toca, sense cap tipus de motivació ni ganes. Totes les nostres aspiracions i plans de futur han passat a dependre de factors externs que no podem controlar.  

L’ansietat, la depressió, l’estrès, la desmotivació… segueixen augmentant diàriament entre els més joves. I la pregunta que ens hauríem de fer és: encara hem de seguir passant per alt la importància de la salut mental?

  

Marta Bernat, Clàudia Cuñat, Judit Gatnau 

close

El més recent