Montse Dolcet: “Volem promoure la ciutadania plena de la gent jove i facilitar que duguin a terme els seus projectes de vida”

49 views

Tècnica de la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Lleida

La Montse Dolcet, exalumna de la nostra escola, ens acosta l’activitat del centre juvenil La Palma, un espai que concentra recursos i demandes dels joves lleidatans. Dissortadament, l’activitat del centre s’ha vist minvada com a conseqüència de la COVID 19.

Què és La Palma?

La Palma és l’equipament central de LleidaJove, que és el nom “comercial” del Departament de Joventut, ja que és una marca més propera per a la gent jove.

Quants anys fa que existeix aquest centre?

La Palma va ser inaugurada l’any 2009, ja fa uns dies!

Quin va ser el motiu principal?

La Palma suposa la unificació en un mateix equipament dels serveis que abans s’ubicaven al Calidoscopi (La Mariola- Hotel d’entitats) i el Servei d’informació Juvenil (ubicat a la Plaça dels Amics de Lleida). D’aquesta manera facilitàvem una prestació més integral a la gent jove i ens ubicàvem al centre de la Ciutat (territori més accessible per la gent jove) i teníem també un paper en la dinamització del Centre Històric de la ciutat.

Quin és l’objectiu principal d’aquest centre?

La nostra missió és promoure la ciutadania plena de la gent jove i facilitar recursos per a que duguin a terme els seus projectes de vida.

La nostra missió és promoure la ciutadania plena de la gent jove i facilitar recursos per a que duguin a terme els seus projectes de vida.

Quin tipus d’ajudes ofereix?

Més que ajudes, nosaltres parlem de recursos i serveis. I els que ara mateix oferim (a grans trets) són els següents: servei d’informació juvenil, assessorament especialitzat en diversos àmbits –com ara orientació educativa, mobilitat internacional, orientació i acompanyament laboral, psicoconsulta jove, i associacionisme–, espais i recursos per entitats i grups de joves. També espais per reunions, treballs, estudi; subvencions a entitats juvenils; projectes d’aprenentatge i servei; cos europeu de voluntariat (som entitat d’enviament i recepció de voluntaris en el marc del Programa Europeu Erasmus+).

D’altra banda, organitzem intercanvis internacionals, programem activitats de Lleure, som espai d’exposicions – en què també hi exposen els alumnes del Batxillerat artístic del vostre Col·legi.

Els serveix, com podeu veure, són moltíssims. N’hi ha d’altres, molts més, però aquests són els més importants.

A més a més, des de LleidaJove també gestionem els Bucs d’assaig el mercat i el coworking La Casa de Fusta (espai de treball per a joves professionals) i els Clubs Joves (espais de trobada per adolescents dels barris del Secà i Magraners) i el Mercat de les idees (mercat mensual per exposició i venda de joves creadors/es d’artesania i arts plàstiques.

Hi ve molta gent? Què venen més adults, adolescents o infants?

Ve força gent i molts dels projectes creen interès. De tota manera, molts joves no ens coneixen o no saben les possibilitats que l’equipament ofereix. La nostra oferta s’adreça a adolescents i joves. Per tant, la majoria de persones que venen són d’aquest grup d’edat.

Hi veieu molts i bons resultats en les activitats i xerrades que proposeu?

En general sí. Tot i això, sempre hi ha marge per arribar a més gent.

Què és el que us agrada més, que vingui gent a les xerrades o a les activitats proposades?

El que més ens agrada és tenir èxit en les nostres propostes.

I encara més, que vingui gent jove i presenti la seva proposta per fer ús dels recursos de LleidaJove.

El que més ens agrada és tenir èxit en les nostres propostes.

I encara més, que vingui gent jove i presenti la seva proposta per fer ús dels recursos de LleidaJove.

Quins són els problemes més comuns que us presenten els joves?

En aquest sentit, tenim moltes demandes en l’àmbit laboral/formatiu i en el de suport psicològic. Per altra banda, una part important de la nostra atenció s’adreça a joves que es troben en situació de baix accés als recursos i que requereix un acompanyament específic.

Com ha afectat la Covid a La Palma? Hi ha hagut molts canvis?

La Covid ens ha afectat molt ja que durant un temps vam haver d’aturar l’activitat i totes les activitats grupals s’han hagut de reduir a grups petits, afectant molt al funcionament. Ens ha servit per repensar alguns projectes i esperem sortir reforçats. Ara estem preparant una programació d’estiu amb moltes activitats. Tot i que encara haurem de treballar amb grups reduïts, sembla que les possibilitats es van obrint.

Quines mesures heu adoptat entre les consultes i l’organització del centre a causa de la Covid?

Hem pogut mantenir l’atenció individualitzada i també hem treballat mitjançant consultes a través de mitjans telemàtics. Els espais han reduït molt la seva capacitat i només s’han pogut prestar per activitats amb molt poca gent. Alguns dels espais (com la cuina) encara no poden funcionar.

font fundació jesuïtes educació

Laura Garcia i Sandra Estruch

close

El més recent