Cristina Canela: “Un regidor d’un poble petit no fa política, sinó que ha de tenir vocació de servei”

53 views

La regidora de Benavent de Segrià valora la seva primera experiència en política tan a nivell personal com profesional

Cristina Canela és regidora de l’Ajuntament de Benavent de Segrià per Junts per Catalunya des de fa dos anys. És la seva primera experiència en el món de la política i combina el seu càrrec amb la seva feina de coach professional certificada. Ens explica la seva experiència en aquests dos mons, tant a nivell personal com professional. 

Quina va ser la teva motivació per endinsar-te en el món de la política?

El que hem em va motivar a entrar en el món de la política va ser el fet que volia contribuir d’alguna manera en el meu poble. Volia estar més a prop dels veïns i veïnes per millorar els serveis municipals, crear nous equipaments, fer activitats tant de lleure com de formació pels joves i integrar-los en la cultura i les tradicions del poble. També per motivar als habitants a participar en tots els actes que es realitzen.

Com està sent la teva experiència laboral com a regidora?

Doncs molt satisfactòria, ja que tinc una dedicació del 75% de la meva jornada laboral, fet que fa que estigui cada dia en contacte directe tant amb els treballadors de l’Ajuntament com dels veïns i veïnes. D’aquesta manera puc estar al cas de totes les necessitats i poder-les solucionar de la millor manera i obtenir un bon feedback que et motiva a seguir treballant per la teva gent.

El que hem em va motivar a entrar en el món de la política va ser el fet que volia contribuir d’alguna manera en el meu poble.

Cristina Canela

Un regidor d’un poble petit fa política o és més un gestor, un tècnic?

Un regidor d’un poble petit no fa política, sinó que ha de tenir vocació de servei i estar al costat de les persones i treballar per elles.

Què és el que més t’apassiona de la teva feina?

El que més m’apassiona és el que us he comentat, poder estar al costat de la gent i contribuir en qualsevol àmbit de competència de l’Ajuntament pel poble, però sobretot en les àrees d’educació, joventut, infància i de la dona.

Pensaves que arribaries a tenir un càrrec d’un grau d’importància com aquest?

La veritat és que mai pensava que formaria part d’un equip de govern, i molt menys del càrrec que ostentaria.

Tens contacte amb la cúpula del partit?

No tinc contacte amb la cúpula del partit, malgrat he assistit en diferents actes polítics i he conversat amb ells.

Què et diu el nom de Carles Puigdemont?

Carles Puigdemont i els seus companys de govern seran sempre recordats al llarg de la història de Catalunya. Per tota la seva lluita per l’independentisme, concretament pel referèndum de l’1 d’octubre i la declaració unilateral d’independència. Posteriorment pel seu exili i pels delictes que se’ls hi van imputar.

El coneixes? Has tingut algun contacte polític amb ell?

No el conec personalment, ja que en aquell moment jo encara no estava en política i després va haver d’exiliar-se.

Carles Puigdemont i els seus companys de govern seran sempre recordats al llarg de la història de Catalunya.

Cristina Canela

Com està constituït el govern de l’Ajuntament? Quants regidors hi ha i quins són els partits que governeu?

El govern de l’Ajuntament està constituït per 9 regidors, ja que el nombre de regidors va en funció del número d’habitants.

El partit que governa és Junts per Catalunya i som 5 regidors, amb lo qual tenim majoria.

Després hi ha 3 regidors d’esquerra republicana i 1 regidora del partit socialista, cap d’ells disposa de cap àrea de regidoria.

Quines funcions portes a terme? Ets regidora d’alguna àrea en concret?

Sóc responsable del personal de l’Ajuntament, tenint al meu càrrec a 11 treballadors entre les oficines i la brigada municipal.

Les meves regidories són la d’educació, joventut, infància i la de la dona.

També soc representant de l’Ajuntament al consell escolar de l’escola, al consell de participació de la llar d’infants i al consell de l’escola de música. Alhora porto tot el procés participatiu de pressupostos i el pla d’igualtat d’oportunitats entre homes i dones.

Quan arribi el moment, tens intenció de tornar-te a presentar a les eleccions?

Sí, tinc intenció de tornar a presentar-me a les properes eleccions municipals i espero tornar a ser reelegida per poder continuar amb el que durant 4 anys hem anat construint.

Com a regidora d’un poble petit, creus que s’ha anat despoblant?

En el cas del nostre poble, que actualment disposa d’uns 1.540 habitants, hem anat incrementant la població. Som un poble molt proper a Lleida i es van construir molts habitatges unifamiliars, fet que va fer que molta gent dels voltants, sobretot de Lleida, vingués a viure a Benavent.

Hi ha molta població jove?

Benavent té un 40% de població jove (dels 0 als 29 anys). La mitja d’edat del poble es de 41 anys i dels 0 als 39 anys tenim un 41% del total de la població.

Quan fas vida al poble, perceps que hi ha oposició a la teva tasca?

Fins al moment no he percebut cap oposició a la meva tasca, ben al contrari, he rebut missatges positius i alentidors.

Com s’ha viscut i s’està vivint la pandèmia al ser un poble tan petit?

Crec que la pandèmia s’ha viscut com a tot arreu, ara bé, al ser un poble petit i l’estar rodejats de camps, les restriccions i les mesures de seguretat s’han portat millor.

La majoria de cases disposava de jardins o àmplies terrasses per sentir-se una mica més lliures durant el confinament. A més la incidència de positius no ha estat elevada i sempre molt controlada.

El que potser s’ha portat pitjor és quan ens han confinat municipalment i s’han hagut de tancar parcs infantils.

Com a tots els llocs, hi ha hagut gent més responsable que altra.

A part de regidora, també exerceixes com a coach emocional, com ho compagines?

Doncs al matí vaig a treballar a les instal·lacions de l’Ajuntament fins les 15 h. i per la tarda és quan hem dedico al coaching i a la intel·ligència emocional. Faig activitats extraescolars d’educació emocional als nens i nenes de l’Escola Sant Joan, també sessions individuals i personalitzades de coaching i intel·ligència emocional a nens i nenes, joves i adults. A la vegada faig formacions a pares i mares, docents, empreses, centres educatius,… i tallers dinàmics i interactius amb joves pel seu creixement personal i la gestió de les seves emocions. I finalment estic dissenyant una web de cursos e-learning.

Què és el que fa un coach emocional?

Un coach ajuda a qualsevol persona a aconseguir els seus objectius, a superar les seves pors, a trencar amb els seus límits o creences, a gestionar les seves emocions i a créixer personalment i professionalment per obtenir els millors resultats.

Acompanya a convertir les dificultats en reptes, a saber solucionar els problemes, a prendre decisions assertives i millorar comportaments, conductes o respostes.

En definitiva, ensenyo a pensar per un mateix, a saber el que et motiva, que et limita, quines emocions et bloquegen, com les pots regular, com potenciar les teves qualitats i fortaleses, a gestionar el temps, millorar habilitats socials i de comunicació, així com incrementar l’autoestima i confiança per a ser, per exemple, més feliç.

Apliques alguns dels teus aprenentatges a l’Ajuntament?

Fa uns 10 anys que hem vaig formar en coach i des d’aquell moment que sempre estic aplicant els coneixements de coaching i d’intel·ligència emocional a la meva vida i a la dels altres.

Per tant, a l’Ajuntament també, tant amb el personal com amb els veïns i veïnes i qualsevol proveïdor.

Quina de les dues feines t’omple més?

Qualsevol de les feines m’omple, per aquest motiu les compagino, ja que cadascuna m’aporta en la meva vida i les dues hem motiven a seguir creixent personalment i professionalment.

El kit de la qüestió és que per les dues has de tenir vocació de servei i voler ajudar a qualsevol persona que ho necessiti.

Entens que amb la pandèmia hi ha hagut més necessitat de coaching?

Efectivament durant la pandèmia hi ha hagut més necessitat de coaching i sobretot per saber regular i controlar les emocions, ja que hi havia molta gent que ho passava malament, tenia por, incertesa, no sabia que passaria, s’enfocaven en sentiments negatius, els hi faltava el contacte físic, les seves feines estaven penjant d’un fil, altres s’havien de reinventar… Necessitaven pautes i tècniques constructives i sortir reforçats de la situació.

Qui contracta un coach?

Un coach el pot contractar qualsevol persona que vulgui canviar o millorar qualsevol cosa de la seva vida. Puc fer coaching a un nen que té dificultats per expressar les seves emocions, per millorar conductes, per gestionar emocions més complexes (com la vergonya, la gelosia,…),…

Un adult pot voler saber prendre una decisió o sentir-se més fort i valent per afrontar una situació o un canvi en la seva vida.

Un empresari pot voler ser el líder del seu equip o vol trobar una nova estratègia empresarial.

La persona que contracti els serveis d’un coach només ha de voler superar-se a si mateix amb el seu potencial intern per aconseguir tot allò que es proposi.

Te’n serveixes, tu mateixa, en el teu dia a dia, de les tècniques de coaching?

El coaching i la intel·ligència emocional ja formen part de la meva vida i és una manera de viure, de sentir, de pensar i de cada dia intentar crear la meva millor versió. Utilitzar tècniques de coaching és el meu estil de vida personal, familiar i professional.

El coaching i la intel·ligència emocional ja formen part de la meva vida i és una manera de viure, de sentir, de pensar i de cada dia intentar crear la meva millor versió.

Cristina Canela
Cristina Canela juntament amb l’alcalde de Benavent i Artur Mas

Marta Bernat, Judit Gatnau, Clàudia Cuñat 

close

El més recent