Las mascaretes s'han convertit en un element més a les aules. (Kelly Sikkema / Unsplash)

Un any de pandèmia a l’escola

//
126 views

Ha passat ja una mica més d’un any des de que els centres educatius i formatius van tancar a nivell mundial a causa de la pandèmia. Per molt que en alguns països les classes presencials s’han restablert, en la majoria dels centres educatius les pèrdues d’aprenentatge generades per la pandèmia persisteixen en el món.

L’organisme internacional recorda que les escoles de més de 168 milions de nens del planeta continuen tancades per complet un any després de l’inici de la pandèmia a causa dels confinaments imposats pel COVID-19. A més, un de cada set estudiants al món ha perdut més de tres quartes parts de l’educació presencial.

A Europa, gairebé la meitat de les escoles es troben obertes totalment, el 27% que està parcialment en funcionament de manera presencial, i el 18% que continua sense oferir classes presencials, com per exemple al col·legi episcopal que fins abans de setmana santa en l’àrea de batxillerat es feien classes en línia i presencial per igual, al 50% i al tornar de les vacances les classes online s’han reduït a un dia per setmana.

El tancament de les escoles té conseqüències desastroses per a l’educació i el benestar dels nens per això, l’organisme demana que els governs facin tot el possible perquè els nens de tot el planeta puguin assistir a classes de forma presencial.

A un any de l’aparició del COVID-19, l’aprenentatge de la joventut espanyola s’ha vist afectat pel virus en un 60% de les persones de entre 15 a 29 anys que considera que el seu aprofitament de el curs acadèmic s’ha vist significativament perjudicat a causa del virus.

Així mateix, el 11,2% dels i les joves que ha participat en la investigació afirma haver après menys de la meitat en el confinament que en un curs normal i això es veu fàcil entre tots els alumnes ja que tots coincideixen que en les classes online no estan igual de concentrats que a les presencials.

Ara mateix a dia 30 d’abril s’ha decidit a l’àrea de batxillerat de tornar de forma 100% presencial per afrontar el final de curs i en major mesura pels alumnes de segon de cara a afrontar la selectivitat, s’espera que no hi hagi cap problema i que tant com els exàmens finals com la selectivitat es puguin fer a les dates marcades.

Un any complicat a les escoles

Remuntant-nos al catorze de març de l’any passat quan ens van informar de que havíem d’anar dues setmanes a casa per causa del gran risc de contagi de COVID, realment pensàvem que només serien aquelles dos setmanes i ens ho vam prendre com unes petites vacances. Després d’aquelles setmanes de confinament total a casa, ens vam donar compte de que la cosa era més seria del que pensàvem i que possiblement no tornaríem a les aules en tot el que restava de curs.

Va ser un cop molt dur de realitat, on ni nosaltres ni el col·legi esperava trobar-se amb aquesta situació i la vam afrontar de la millor manera possible, encara que presentés moltes dificultats seguir el ritme de les classes i tot era un embolic. Al final d’aquell any, ens vam adaptar a la nova manera de fer classes i vam poder rebre les notes de manera presencial.

Durant els tres mesos d’estiu, estàvem neguitosos per saber si podríem tornar l’any següent de manera presencial o si tot seguiria igual. Al començament del curs, es pensava que tot s’havia normalitzat i vam tornar de manera presencial tots els dies de la setmana mitjançant unes normes de seguretat ( mascareta, desinfectar taules, respectar les distàncies… ), però uns mesos després ens vam tornar a xocar amb la realitat i vam passar a fer classes presencials al 50%, però el col·legi ja estava preparat per si tornava a passar això ja que les possibilitats eren bastant altes i ja vam afrontar les classes d’una altra manera ja que estava millor organitzat i tot va ser més fàcil.

Actualment, al tornar de Setmana Santa ens hem trobat amb que fem un dia online i la resta de setmana presencial i esperem que la situació vagi millor encara que actualment torni a pujar el nombre de casos. Desitgem poder seguir fent classes de la manera que ho estem fent ara fins a final de curs i fer la selectivitat a la data que pertoca.

Aurora Moran: “Espero que al setembre ja puguem parlar d’un curs amb tota normalitat”

L’Aurora Moran, és una professora de l’escola Alba que porta treballant al col·legi des de fa mes de 20 anys i vam decidir fer-li a ella la entrevista ja que tot el reportatge estava més enfocat en l’àrea de batxillerat i com l’escola Alba només es pot cursar fins acabar la primària i ens pot donar un altre punt de vista de com es va viure la COVID en aquestes franges d’edat.

Creus que el confinament va tenir algun impacte en l’aprenentatge de l’alumnat infantil i en quin sentit?

Per descomptat que crec que aquesta situació van tenir un impacte en l’aprenentatge, no tant a nivell de continguts i coneixements sinó com a nivell emocional. Els nens van passar d’anar unes quantes hores a classe, relacionar-se amb iguals, jugar a l’aire lliure … a estar 24 hores entre quatre parets. Però vam haver de buscar la part positiva. Aquests nens necessitaven seguir tenint unes rutines, un contacte amb l’exterior, trobaven a faltar als seus amics, a la seva professora, l’escola ….

Quines són les principals conclusions que extreus d’aquesta experiència educativa, en general, no només a nivell d’infantil.

 A nivell general, la principal conclusió és que no ho vam fer bé. A primària, dedicar una estona d’estudi tots els dies està molt bé, però la sobrecàrrega de tasques a les que van estar sotmesos no va ser adequada. Durant el temps de confinament es va haver de fer més èmfasi que descobrissin el valuós que és estar en família, desenvolupin autonomia, aprenguin a fer tasques que solen fer els seus pares i que així tinguessin més temps per estar junts … Això també és aprendre.

Com vau afrontar el nou curs al acabar l’estiu? Teníeu un pla d’estudi planejat?

Al tornar de l’estiu, ja estàvem més conscienciats de com eren les coses i vam poder plantejar els cursos amb totes les mesures de seguretat pertinents i per afrontar el curs amb tota normalitat, dins de les circumstancies i amb total pressencialitat en les àrees de primària. La veritat que ens esperàvem que anés pitjor i per ara estem contents de com esta avançant el curs dins del moment de pandèmia que estem vivint.

Que penses que poden fer els alumnes per ajudar a reduir els contagis?

Per molt que l’escola i els professors fem tot el possible perquè tot vagi be implementant totes les mesures de seguretat pertinents i tot el que faci falta, després els alumnes son els que tenen el paper més important i ser conscients del que hi ha i complir tots els protocols que en la majoria de casos no hi ha cap problema, inclús m’atreveixo a dir pel que vist que els nens de primària i de edat més petita actuen de millor manera que els joves d’ESO i Batxillerat.

Per acabar amb aquesta petita entrevista, com creus que anirà aquest final de curs i el vinent?

Doncs bé, esperem que de cara al final d’aquest curs tot segueixi igual que fins ara o millor obviament i que es pugui acabar el tercer trimestre de forma presencial i amb total normalitat i de cara a setembre, espero que amb les vacunes i el pas del temps tot es calmi més i ja puguem parlar d’un curs amb tota normalitat com abans de que aparegués el virus.

close

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

I accept the Privacy Policy

El més recent