Una rosa i llibres. (Unsplash / Annie Spratt)

Sant Jordi, drac i llibres

La construcció cultural i social d’una tradició

/
108 views

La construcció cultural i social d’una tradició

El dia 23 d’abril, dia de Sant Jordi, és una de les dates assenyalades al calendari. La tradició marca regalar llibres i roses i, encara que no és un dia festiu, els carrers s’omplen de ciutadanes/ns que gaudeixen d’aquesta diada. 

Des de petites/ts ens han explicat la llegenda del cavaller Sant Jordi però lluny de ser un personatge imaginari que va salvar a la princesa de ser devorada per un drac, el cavaller Jordi va existir. Va ser un militar que va néixer a Grècia al segle III i lluitava a les ordres de l’exèrcit romà. El cavaller Jordi es va negar a perseguir als cristians tal com li van ordenar i, per aquest motiu, el van assassinar. Com va morir defensant la seva religió, es diu que va ser un màrtir i, per això, anys després, l’església el va fer sant. No sols és important per l’església sinó que en molts llocs és el seu patró; com ara Catalunya, Aragó, Anglaterra i Portugal. El motiu és que existeixen vàries llegendes en que s’assegura que Sant Jordi va ajudar als exèrcits a derrotar als enemics i a conquerir territoris. Les dades històriques asseguren que Sant Jordi va morir el dia 23 d’abril de l’any 303.

El dia de Sant Jordi va associat al llibre des dels primers anys del segle XX. L’escriptor valencià Vicente Clavel va proposar a la Cambra Oficial del Llibre i al Gremi de Llibreteres/rs de Catalunya fixar un dia per promoure la venda de llibres. Es va escollir el 7 d’octubre de 1929, coincidint amb l’Exposició Universal que es va fer a Barcelona i va tenir tant èxit que van decidir canviar la data a una època en que el clima pugues afavorir que la gent surtis al carrer. El dia que es va consensuar va ser el 23 d’abril, data en què van morir dos importants escriptors: l’espanyol, autor del Quixot, Miguel de Cervantes i l’anglès William Shakespeare. És a dir, en un data escollida relacionem un personatge històric mitificat (amb llegenda), la mort de dos importants escriptors i la necessitat d’incrementar la lectura (llegeixi: venda de llibres). Fet que no treu que siguin qüestions rellevants i interessants, però que no deixen de ser una construcció social i cultural de la que participem totes/tots a Catalunya i en altres indrets. De fet,  la importància de la festa de Sant Jordi per promoure el llibre va traspassar fronteres i any rera any té més impacte internacional.  Important fou que la UNESCO, que vetlla per la Cultura i l’Educació en Nacions Unides, va declarar el 23 d’abril “Dia Internacional del Llibre i dels Drets d’Autor/a”. Des de 1996, més de 100 països ho reconeixen i celebren el dia del Llibre en aquesta data.

close

El més recent