Les criptomonedes: el bitcoin

/
118 views

En els darrers mesos, hi ha hagut un gran creixement de la famosa moneda virtual, el bitcoin, entre altres criptomonedes. Un dels sectors més involucrats i atents a aquesta divisa digital és la població jove, però, realment sabem què són i quin és el mètode més segur per utilitzar els bitcoins?

Aquestes criptomonedes són un tipus de diners virtuals que busquen desvincular-se de qualsevol tipus d’entitat bancària, oferint un anonimat que no dona, per exemple, una targeta de crèdit o de dèbit –les quals sí que estan vinculades a una persona–, però oferint l’oportunitat de pagar per internet. També poden ser intercanviades com qualsevol altra moneda.

La primera criptomoneda amb rellevància, va aparèixer l’any 2008 de la mà d’un misteriós usuari del Japó, amb el sobrenom de Satoshi Nakamoto, una nova idea que consistia en un sistema per poder crear una moneda digital que no existia en forma física, una divisa formada per “bits”. El seu principal objectiu era donar un anonimat que fins aleshores no existia, ja que el Bitcoin no tena cap tipus de servidor implicat ni cap autoritat que els pogués controlar.

El funcionament és molt simple: es tracta d’una transacció anònima de bitcoins, és a dir, una persona completament anònima li dona un número de Bitcoins a una altra a canvi d’un producte o servei. A més, en el registre anònim, en el que solament es mostra informació de moviments de bitcoins, hi apareix un número “x” de bitcoin que s’ha mogut d’un lloc a un altre. El lloc on s’emmagatzema la informació i la manera d’aconseguir aquesta moneda virtual estan molt relacionats. Per exemple, posem-nos en el cas de la transacció anterior, la qual s’ha de registrar per poder crear una sèrie de “blocs” que contenen tota la informació de l’operació i una sèrie de mesures per garantir la seva fiabilitat i evitar estafes. Aquests blocs són creats per persones que s’anomenen “miners”, i aquesta acció de crear blocs s’anomena “mina”. Per evitar tenir una seu física del servidors amb totes les dades de la transacció que s’han anat enregistrant al llarg de la història, es va idear una forma en què tots els miners disposarien d’una petita peça d’informació. D’aquesta manera, si hom junta totes aquestes petites peces podrien obtenir tota la informació, la qual quedaria en petits trossos en els ordinadors de cadascun dels miners. Si l’eliminessin tota alhora, el bitcoin acabaria desapareixent.

Finalment, quan el bloc ja s’ha creat, es carrega i ha de ser aprovat per altres membres, per verificar que és cert i evitar estafes. Una vegada aprovat, es quedarà guardat als ordinadors i, l’operació anterior serà acceptada i efectiva. A més, el miner que va extreure el bloc serà recompensat amb bitcoins pels seus serveis i per haver utilitzat una alta despesa energètica per fer l’acció de la mina

En conclusió, les criptomonedes han revolucionat la forma de pagament d’una manera segura i anònima, que les portarà a formar part del futur en diferents mercats.

Jana Torres, Juanma Añorga i Carla Labella

close

El més recent