Als adolescents no ens agrada llegir, és cert?

//
65 views

Tots sabem que per Sant Jordi es regalen roses i llibres, però, als adolescents, realment, ens agrada llegir? Avui en dia, que una persona jove porti un llibre a la mà no és veu gaire, probablement perquè ara portem el nostre mòbil o per motius varis.  

Aquesta pregunta de si els adolescents no ens agrada llegir l’he pogut respondre gràcies a les observacions que he pogut anar fent durant els meus anys de vida, ja que com a lectora se’m feia curiós. Durant tota la nostra vida hem tingut llibres obligatoris, ja sigui pel claustre del professorat  que ens ho demana o per la mateixa selectivitat. Aquest fet va fer que m’adonés que el problema no era que els nens i les nenes no llegien, sinó que l’escola feia que perdessin l’interès en la lectura. Però com és possible? 

En el món hi ha una gran varietat de gèneres literaris com la ciència-ficció, la poesia, la faula, les novel·les… i a cada nen i cada nena els agrada més un gènere que un altre. Hem tingut llibres obligatoris des de ben petits i aquests fan que tota aquesta diversitat de llibres que existeixen s’acotin només a uns en específic. Si a un infant ja de per si no li agrada llegir, aquesta lectura farà que li interessi molt menys i amb el pas del temps perdrà totalment aquestes ganes de veure un llibre.  

Un mètode efectiu que pot engrescar a un infant o a un adolescent a llegir és deixar de banda el tractar a tots com si fóssim iguals i adaptar-se a les capacitats d’aquests. En el món existeixen milers i milers de llibres adaptats i traduïts per tal que tothom els gaudeixi, per què no ho aprofitem? Si ho féssim, veuríem que la gent s’endinsaria en el món de la lectura i descobriria que no tots els llibres són dolents i que n’existeixen per ells.  

Un altre factor que també influeix en la lectura en els adolescents és la mateixa societat. Si veiem a algú que s’està submergint en un llibre directament l’associem com un “friki” o un “asocial”, una persona que no vol relacionar-se amb el món exterior i l’apartem. Això fa que les persones se sentin cohibits i no vulguin mostrar aquest vessant per por a la crítica i l’aïllament social.  

Malauradament, molta gent del meu voltant no acostumen a llegir però sé que hi ha molts adolescents al món que els agrada llegir, però no es nota. Tampoc porten un gran cartell al front que digui: “sóc lector/a”. A més, des que van sortir els grans best sellers per adolescents com Els jocs de la famDivergentHarry Potter o Percy Jackson ha fet que la resta dels llibres tinguessin menys importància i, fins i tot, que no s’acabessin de considerar com una lectura. I no, lector és tota aquella persona que llegeix, ja sigui el llibre més venut del món com el llibre que recent acaba de sortir a la llum.  

La meva conclusió final és que els adolescents sí llegim, no tots, però molts. I n’estem orgullosos de ser lectors, perquè els llibres ens acompanyen quan estem sols, ens enamoren els seus personatges i fins i tot ens fan patir. Però al final un llibre és un llibre i serveix per gaudir-lo.  

Carlota Biendicho  

close

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

I accept the Privacy Policy

El més recent