Ismael Zapater: “La cultura és la base del desenvolupament dels pobles i les civilitzacions”

/
45 views

Escriptor, exprofessor i exregidor, autor de la novel·la Camarote 4203 

Aquest darrer divendres vam sortir als carrers de Lleida per observar les paradetes que hi havia muntades a la Rambla de Ferran a propòsit de la diada de Sant Jordi. Va ser molt impactant veure tanta gent després d’un any sense tenir aquesta diada tant significativa pels catalans i catalanes, i en especial pel gremi de llibreters i floristes, ja que el darrer any van patir situació una molt complicada a causa de la pandèmia.  

Passejant per la Rambla vam coincidir amb l’Ismael Zapater, exprofessor d’Història i exregidor de la Paeria que s’ha estrenat en l’àmbit de la creació amb la novel·la Camarote 4203. 

S’estrena aquest any om a escriptor. Quina era la seva dedicació fins ara?  

Anys enrere vaig ser professor d’història de l’art i de geografia. 

Després del San Jordi de l’any passat que no va existir, quina valoració en fa de la Diada d’avui? 

Em sento amb una gran felicitat de poder participar, ja que a causa del coronavirus no vaig poder publicar ni signar aquest llibre; aleshores, la satisfacció és immensa per poder fer aquesta festa, a la qual sempre havia participat com a lector, comprant llibres. En aquesta ocasió ha estat a l’inrevés.  Espero que l’any  vinent continuï igual.  

Quines són les seves sensacions?  

Em sento infinitament feliç, perquè veig que es potencia la cultura, si més no un dia a l’any. He intentat explicar als alumnes durant 40 anys que la cultura és la base del desenvolupament dels pobles i les civilitzacions: com més cultura hi hagi, millor, en tots els àmbits. 

Vostè acaba de publicar la seva primera novel·la. Ens pot fer cinc cèntims? 

Sí, Camarote 4203. Tracta de una historia d’amor, que és un tema molt important, i implica altres histories i altres aventures que comencen en un creuer. S’hi fa un recorregut geogràfic per diferents països i continents. 

Aquest llibre tracta sobre alguna experiència personal? 

Hi ha una part real, un vint-i-cinc per cent, com segurament passa a moltes novel·les. Però la resta és fruit de la imaginació. És clar, hi ha molts personatges i cadascun té la seva historia. Alguns personatges són gent que he conegut i a partir d’allí m’imagino circumstancies de tota mena.  

Quant temps li ha dut l’escriptura de Camarote 4203 

He tardat dos anys en escriure’l,  ja que com surten diversos països doncs abans he hagut de visitar-los per poder parlar d’ells . Tot i així he tardat quatre anys en publicar-lo, ja que hauria de haver estat publicat l’any passat, però a causa del Covid es va endarrerir bastant.  

Judith Ortiz , Marc Hernandez , Xavier Casado

close

El més recent