Eric Marc: ”Aquí, el menjar s’adapta a allò que els nens es mengen millor, es busquen alternatives a l’hora de cuinar els aliments”

52 views

El cuiner de l’escola Episcopal, de Lleida, encarregat de la cuina en general i del menú diari del professorat detalla les rutines de l’equip

El Col·legi Episcopal de Lleida ofereix el servei de menjador a tot l’alumnat i professorat del centre que ho desitja. Cada jornada es preparen uns 600 menús pels infants, nens i adolescents, i entre cinquanta i cinquanta cinc pel professorat. El menjar es prepara diàriament als espais de cuina quehi ha al centre. El servei compta amb dos xefs, responsables de cuina, personal, monitors i professorat que vigila els infants i una dietista. D’altra banda, un grup de pares i mares ve cada cert temps a provar el menjar.

El menjador és una part més del Col·legi i amb la Covid-19 s’ha pogut seguir fent-ne un ús responsable i sense incidents, respectant totes les condicions necessàries per garantir la salut dels consumidors.

L’Eric Marc és l’encarregat de la cuina en general i del menú diari del professorat que fa tres mesos que treballa per l’empresa externa que ofereix aquest servei al Col·legi Episcopal.

Qui us proporciona el menjar?

La nostra empresa i els seus proveïdors: Serunion Alessa. Realment, aquí es una mica complicat perquè son varies empreses que funcionen com a una i la que gestiona aquest centre és Alessa.

Feu servir productes de proximitat?

Sí, la carn es de Graners, d’una carnisseria de Torrefarrera, la fruita i verdura és tota de la zona.

Teniu grans especialistes darrere vostre per proporcionar una dieta equilibrada i saludable als nens?

Sí, hi ha una dietista, la Míriam, que es dedica a fer les dietes. Si tenen alguna dieta especial que diu un metge s’adapta totalment a allò que marca, per exemple si es celíac o cal una dieta baixa en sal o en greixos, etc…

Cuineu moltes dietes diferents al dia? Vegans, al·lèrgics, diferents cultures, vegetarians, malalts…

Sí, de tot. Nosaltres tenim un paper de cada nen que té una dieta especial i quan vénen ja els hi tenim el dinar preparat. A més, les noies que estan aquí porten un munt d’anys i saben exactament qui és el nen. Jo no estic molt assabentat d’aquestes coses, però elles si.

Què seguiu o amb què us guieu per proporcionar als infants uns menús variats?

És la dietista qui planifica l’alimentació en els centres infantils, que aquí s’adapta amb el que els nens es mengen millor, és a dir, si el peix cuinat d’una manera no se’l mengen busquem alternatives i el mateix aliment es cuina d’un altra forma.

És diferent el menú dels nens al dels professors?

Sí, una mica diferent, ja que per edat se’ls hi ofereix verdura o planxa a més del mateix menú que tenen els alumnes.

Quins és el plat que més agrada als alumnes? I el que menys?

Qualsevol cosa amb tomata els encanta i el que menys els agrada és la verdura , el trinxat de col, l’estofat …

Penseu que als nens els hi hem de fer menjar tot allò que tenen al plat?

No, has d’aconseguir que s’ho mengin, no que s’ho acabin. Però això ja és un altra educació. Al col·legi els monitors fan perquè s’ho acabin: entenen que si no fos així, hi hauria algun nen que menjaria molt poc.

Menjador Col.legi Episcopal Lleida

Quants cuiners hi treballeu per tirar endavant el dinar? Com us organitzeu a la cuina ? Quines tasques té cada persona ?

Som 9, jo faig el menjar dels professors, que sóc un dels caps de cuina; la Vanesa que és la segona de cuina s’encarrega del menú dels nens. Sempre compartim alguna tasca, però normalment es així. Després, hi ha la Dolors que és la que serveix el menjar als infants, que s’ocupa dels triturats de la llar i dels menús especials com les dietes; la Rocío prepara tots els postres. També hi ha dues noies a la pica i dues noies al menjador i per acabar el Guillem que és la persona qui prepara les safates.

Quant es tarda més o menys a preparar aquests menús de grans quantitats?

Des que arribem, a les set i mitja del matí, fins a l’hora de dinar.

Al menjador hi ha diferents torns? El menjar el cuineu tot al mateix temps, simultàniament?

Tot es cuina alhora i depèn de quin plat, hi ha els que s’escalfen desprès i altres que es mantenen en carros calents. El menjar el cuinem tot al mateix temps, fer-ho progressivament seria impossible.

Davant de la Covid19, quines noves mesures heu adoptat?

Doncs ara ja no es munten les safates els nens, sinó que les munta un monitor. Els professors abans tenien el menjar en safates grans i se servien ells mateixos, però ara va tot enplatat i tapat individualment i representa molta més feina per al mateix personal.

Elena Aventín, Mariona Besora i Júlia Almenara

close

El més recent