La comunicació és essencial en la nostra societat

50 views

L’exalumne i professor de la universitat de Lleida explica en una conferència els conceptes importants en la comunicació

Germán París Leza, exalumne del col·legi Episcopal, actualment professor de la universitat de Lleida ha fet una conferència sobre els conceptes importants en la comunicació al centre. París ha parlat sobre la importància de parlar en públic, l’arma de la comunicació, l’expressió oral, i ha explicat alguns conceptes com les quatre intel·ligències, la por escènica, el discurs, el context comunicatiu i l’espiral del silenci.

Al llarg de la seva ponència ha destacat la importància de comunicar bé la informació. Tota persona pot manifestar-se públicament aportant opinions i creences, sempre i quan no afecti la vida d’un particular. París va posar com exemple d’això a l’expresident dels Estats Units, Donald Trump, especialista en publicar allò que creia en tot moment i l’afectació del qual influïa en les persones que el llegien, i que moltes s’acabaven creient el què penjava.

També va destacar que en la comunicació es presenten les quatre intel·ligències: 

Intrapersonal: que consisteix en comprendre’s a sí mateix. 

Interpersonals: tindre la capacitat de comprendre als altres (escolta activa). 

Corporal: llenguatge no verbal, saber expressar amb el cos el que vols comunicar. 

Lingüística: poder de paraules per aconseguir el que vols. 

El professor ha destacat que la capacitat d’una bona expressió oral i la capacitat de comunicació és molt necessària i important. “Ens fa més por explicar el que pensen que publicar una imatge a les xarxes socials”, ha destacat París. Insisteix en com podem perdre la por escènica utilitzant paraules pròpies que entenguem quan redactem el discurs. Cal ser tan clars, precisos i comprensibles possibles. Cada paraula té una finalitat i significat que s’utilitzen per aconseguir un objectiu. També ha destacat que hem de captar l’atenció del públic fent ús de les pauses i vigilar on puntuem perquè l’ús de la puntuació pot variar el significat d’allò que volem comunicar. 

També ha subratllat la importància de contextualitzar, saber a qui ens adrecem, adaptar-se a l’auditori, hi ha de haver un ordre, tenir el mateix argument des del començament fins al final del discurs. És important ser creïbles amb el que fem i la nostra professió.  

Quan comencen un discurs hem de tenir present que la informació es perd. Aquest fet s’anomena l’espiral del silenci, és a dir, quan estem escolant un discurs normalment es perd el 70% de la informació que rebem. El públic només retén el 30% del que s’explica. A més a més, també es valora la improvització en una explicació oral. 

Finalment ha incidit en el fet que com a futurs periodistes hem de tenir present la importància de comunicar bé, documentar-se i preparar-se la informació que ha d’estar fomentada amb el nostre coneixement, amb credibilitat i intentar respondre les preguntes a nosaltres mateixos per a saber que respondríem en lloc de l’entrevistat. 

Aya.F, Gemma.P, DaraC, Nicole.M, Pere.T

close

El més recent