L’educació en l’era digital

54 views

Actualment, la tecnologia s’ha convertit en una necessitat essencial en el nostre dia a dia. A l’inici de la dècada, quan es va començar a introduir el conegut internet a la vida quotidiana ningú s’imaginava que aquest donaria una volta de 180 graus a tot allò que és coneixia. L’accés directe a la xarxa ha canviat la manera de comunicar-se, d’informar-se i fins i tot de formar-se de tota la població. La revolució tecnològica ha començat així com la nova era digital de manera que està provocant una sèrie de canvis i transformacions en la societat actual.

Un dels sectors que s’ha vist més afectats per aquestes transformacions, és l’educació. Així l’ensenyament conegut com tradicional s’ha convertit en parcialment digital. Aquest tipus d’educació permet als alumnes aprendre de manera flexible i incorporar estratègies didàctiques i innovadores i finalment permet formar-los amb una visió de futur. Tot aquest conjunt de canvis, han donat lloc a un aprenentatge sostenible amb el medi ambient ja que aquestes innovacions permeten realitzar classes de manera virtual, evitar la compra de llibres en paper i conseqüentment la tala d’arbres. Sembla ser que aquest aprenentatge sol comporti beneficis: una formació per al futur i una col·laboració total amb el medi ambient.

Un nou fenomen ha obligat a posar en pràctica aquesta formació caracteritzada per ser innovadora tant en les escoles com en totes les universitats. Com tots ja sabem, estem vivint en mig d’una pandèmia mundial, milers d’estudiants no trepitgen l’escola des del 12 de març. El Govern de la Generalitat de Catalunya va ordenar el tancament dels centres com a mesura de contenció per evitar la propagació del coronavirus. Des d’aleshores, l’educació s’ha transformat en un seguit d’interaccions virtuals a les quals no tothom té el mateix accés, ja que és necessari un ordinador i una connexió a internet.

En mig d’aquesta pandèmia la societat s’ha vist obligada a implantar l’educació digital, que ha sigut fonamental per a portar un seguiment educatiu, així com per poder fer classes des de casa i sense risc de contagi. D’aquesta manera s’ha pres consciència de la necessitat de seguir avançant cap a la nova era de l’ensenyament.

La nova era digital ha arribat per quedar-se en tots els àmbits de la nostra vida però especialment en l’educació. Aquest canvi era totalment necessari per la inclusió dels alumnes i la seva motivació. Però, després de veure els innumerables avantatges d’aquest tipus d’ensenyament, realment aquesta nova era utòpica de l’educació és viable? Per a que es produeixi un canvi real, el finançament del govern és totalment essencial sinó l’inici d’aquesta era suposaria una bretxa social entre els joves ja que no tots disposen dels mateixos recursos ni les mateixes condicions tant socials com econòmiques. Per aquesta raó ens preguntem: aquest nou tipus d’ensenyament veritablement beneficia a tota la societat o solament a un sector específic?

Finalment us compartim els resultats d’una enquesta que hem realitzat als alumnes de l’escola per a assabentar-nos de la seva opinió sobre aquest tema:

“ La comoditat d’estudiar a partir d’un llibre amb paper no és el mateix que amb un llibre digital. Un llibre imprès a paper el pots ratllar, fullejar… L’estudi és molt més fàcil “

Claudia Canela

“ No tothom té un fàcil accés a les noves tecnologies, a més a més estem en una societat en la que ens costa donar passos endavant com s’ha pogut veure en altres aspectes durant aquest dies, on els canvis espanten a les ments més retrògrades. Deixant això de banda, l’industria relativa a la producció i difusió de llibres de text escolars es veuria prou afectada de forma que s’hauria de buscar qualsevol mètode on guanyin diferents industries sense trepitjar les unes a les altres ”

Laura Gímenez

Ares, Blanca, Mar, Carla, Blau i Joan

close

El més recent