Miquel Pueyo: “Crec que totes les escoles, públiques i privades, juguen un paper igual d’important”

/
87 views

Alumnes del projecte Món editorial, empresa i comunicació entrevisten  el Paer en Cap, Miquel Pueyo. El passat divendres 15 de gener, l’Èric Montardit i l’Àlex Mihoc, alumnes de Periodisme de primer de Batxillerat, van entrevistar l’alcalde Miquel Pueyo a propòsit de la presentació de la revista EpisReport.

A l’entrevista també van ser-hi presents l’Antonieta Mateus, Directora del Col·legi Episcopal i la Raquel Pallé professora de Periodisme respectivament, a més del Josep Blanch, coordinador del projecte Revista Escolar Digital (RED) de Junior Report.

Miquel Pueyo és doctor en Filologia Catalana. Ha estat professor de la Universitat de Lleida on va impartir classes de Sociolingüística i de Política lingüística. També va ser professor del grau de Periodisme i Comunicació Audiovisual. Després de guanyar les elecciones del 26 de maig de 2019 coma cap de llista d’Esquerra Republicana es va convertir en alcalde de Lleida amb el suport de Junts per Catalunya i el Comú de Lleida.

El Paer en Cap respongué llargament les preguntes dels joves redactors relacionades amb la pandèmia, la situació dels sense sostre, l’ensenyament o el comerç de la ciutat. A més, va fer una crida a favor de la prudència i moderació dels joves en les seves activitats per tal de prevenir possibles contagis de Covid-19.

Entrevista a la sala “peixera”. Foto: J.Blanch

Com creu que afecten psicològicament als joves les mesures imposades per la covid-19?

Crec que la situació és profundament trista i més encara per les famílies que han hagut d’acomiadar-se dels seus familiars d’una forma molt dura i injusta. És obvi que tots estem patint estrès i tensió, la incidència a la depressió va en augment de la mateixa manera que el consum de determinats medicaments. Entenem que durant l’etapa de la joventut les necessitats de fer activitats són més altes però demanem prudència i moderació, que es respectin al màxim les distancies i l’ús de mascareta.

Creu que hi ha algun col·lectiu més el responsable dels rebrots?

No hi ha en sí un col·lectiu responsable. Jo rebo notícies de la guàrdia urbana i pel que fa a l’incompliment de normes hi ha tot tipus de perfils.

Respecte al toc de queda, quina és la situació dels sense sostre de la nostra ciutat?

En aquests moments, les persones sense sostre de la ciutat de Lleida, tenen a la seva disposició l’alberg Jericó on la nit del 14 de gener van dormir 76 persones. En aquests moments funciona com a bombolla. A causa de la crisis de la Covid-19, hi ha més persones que abans de la pandèmia.

Deixant de banda la pandèmia, què en pensa de la situació de la natalitat al primer món?

A les ciutats europees, jo crec que com aposta per al futur, les dues úniques reaccions sensates serien una, afavorir que les persones tinguessin oportunitats de treball, i habitatge millors. És probable que més parelles joves o no tan joves decidissin tenir fills o tenir-los abans, però per a què això sigui possible cal que les coses siguin més fàcils. En segon lloc considero que la mobilitat respecte a l’emigració és una oportunitat, ja que per exemple, a Lleida, un 20% de la població no ha nascut a la ciutat. Però la importància no és la numèrica sinó l’aportació dels individus a la societat.

Àlex Mihoc i Èric Montardit en un moment de l’entrevista a Miquel Pueyo. Foto: J.Blanch

Com valora vostè l’escola concertada?

Jo sóc una persona d’esquerres per tant crec que l’educació hauria de ser essencial i gratuïta per a tothom. El nostre model educatiu combina les escoles concertades i les públiques; crec que tots els centres juguen un paper igual d’important. El que hem d’intentar és que, al marge de ser públics o privats, han d’estar oberts a la diversitat, solidaritat i que comparteixin un bon projecte d’educació.

En els darrers anys, les grans marques i centres comercials s’estan establint a la ciutat de Lleida,cosa que provoca que el petit comerç a Lleida estiguien perill de decadència. Què creu que passarà?

El programa del nostre govern és donar prioritat al petit i mitjà comerç ja que on estan aquests, hi ha una vinculació diferent, més propera, i el que volem és que això no decaigui. És per això que desde la Paeria no hem donat suport a diverses propostes que repercutirien negativament al comerç local.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo. Foto: J.Blanch

Àlex Mihoc i Èric Montardit

close

El més recent