Disney i els estereotips socials que es creen

/
84 views

Els estereotips han estat presents al llarg de la història ja que les relacions humanes són complexes i sovint es basen en construccions de l’alteritat. Aquestes imatges que generam sobre els altres, negatives o positives, han anat evolucionant i canviant.

Des de ben petits/es estem influenciats/des pels diferents models de comportament, de vestimenta, de relacions… del nostre entorn. Un entorn en el que, actualment, el món audiovisual té un pes considerable. Per exemple, els dibuixos animats, des de la seva aparició, han tingut un paper rellevant en l’etapa infantil i/o adolescent. I Disney ha estat un referent en l’àmbit de l’entreteniment, donat que transmeten en les seves produccions cànons de bellesa, idees de l’amor romàntic, perfils de gènere i edat, comportaments socials més o menys acceptables, etc.

Hi ha un ampli debat, tant en les xarxes socials com en la realitat, sobre si realment Disney crea il·lusions falses en els més petits que, quan van creixent, poden derivar en un trauma o en algun transtorn. En les pel·lícules i sèries mostren que si un vol arribar a ser plenament feliç ha de trobar la seva “mitja taronja”. En el cas de la Ventafocs, coneix un príncep que l’ajuda a canviar de vida ja que ella sola no pot fer-ho i gràcies a ell pot començar una vida plena d’amor i d’alegries. Realment, això l’únic que ha causat és que els infants vulguin seguir el mateix camí, ja que s’hi volen assemblar i tenir una vida perfecta. Però la majoria de vegades això no passa. La realitat en la que vivim és molt diferent de la que ens mostren. Si que podem trobar a una persona amb la qual vulguem compartir molts moments, aventures i experiències i passar un determinat temps de la nostra vida, però això no implica que hagi de ser etern i que només hi pugui haver una única persona amb la qual encaixem. La idea d e l’amor està molt idealitzada.

També, en el cas dels nois, segueixen un mateix patró. Tots els personatges masculins han de ser valents, forts, violents i han d’evitar mostrar els sentiments envers a les altres persones. Aquests estereotips han fet creure a moltes persones que la figura de la dona ha de fer les feines de la llar o cuidar als seus fills/es sense l’ajuda de l’home. A més, sempre s’observa en les pel·lícules que els nois han de donar el primer pas a l’hora de començar una relació o donar un petóp erò en realitat creiem que no ha d’importar el gènere en aquests tipus d’assumptes.

Constatem, no obstant, que, poc a poc, s’estan intentant canviar tots aquests dibuixos animats per tal de no donar un missatge erroni al públic. S’estan fomentant dibuixos animats que empoderen més la dona i trenquen amb les normes socials establertes.

Un altre aspecte bastant estereotipat és l’orientació sexual. Es pot observar que tots els personatges són heterosexuals. No contemplen l’opció de provar o experimentar amb persones d’altres gèneres o amb més d’una persona. Són bastant conservadors en auqets sentit. Creiem que calen noves pel·lícules pel sector més jove amb una mentalitat més oberta i això ajudaria a que ningú tingués por d’expressar el que sent i el que realment vol.

En definitiva, cal trencar amb tots els estereotips que ens ha anat creant la societat, per evitar que es creïn més prejudicis, inseguretats i pors en cada individu. A més a més, hem de ser conscients que no tots/es som iguals, Ja que cadascú ha nascut amb uns trets que el/la caracteritzen i amb peculiaritats molt variades. Per tant, en els dibuixos animats, o en els mitjans de comunicació en general, s’hauria de mostrar aquesta realitat. En qualsevol cas, és necessari acceptar-nos a nosaltres mateixos i deixar de banda els estereotips que imposa la societat.

Ariadna Garreta, Violeta Teixidó, Dina Sorouri, Ikram Bouali i Helena Santos.

close

El més recent