Carme Vidal: “Aquesta recuperació no serà immediata i deixarà l’economia amb grans conseqüències”

40 views

Carme Vidal es xalumna i professora del departament d’Economia del col·legi Episcopal, amb una dilatada experiència en el món de l’educació. Ens explica  des de la seva perspectiva com veu els canvis que es produeixen diàriament en la nostra economia.  

Quin record en té dle seu pas pel Col·legi Episcopal?

En tinc molt bons records. Vaig cursar formació professional durant 5 anys i vaig tenir de professors companys que tinc ara, com el Lluís Vilà que es cap d’estudis a CCFF o el Jordi Capdevila que també és professor vostre.

Per què et vas decidir a estudiar economia?

Vaig estudiar formació professional de la branca administrativa i com que em va agradar aquest sector, va ser una font de motivació per continuar estudiant a la universitat en aquesta especialitat.

Quines assignatures imparteixes i en quines etapes?

Imparteixo economia a batxillerat. Gestió financera, projecte empresarial i el seguiment de les pràctiques a les empreses al cicle formatiu de grau superior d’administració i finances. I l’empresa i iniciativa emprenedora al cicle d’integració social.

Sens dubte, la COVID19 ha afectat l’economia sense contemplacions. Com veus l’economia mundial? 

Actualment l’economia la veig molt tocada ja que a causa de la pandèmia, la oferta i la demanda, el comerç i les finances han sigut un dels sectors més castigats. Tot i que mantenint l’esperança de que hi ha països com la Xina que ja comencen a marcar el camí de recuperació. 

Països com la Xina ja comencen a marcar el camí de recuperació

I la situació econòmica del nostre país?

La situació al nostre país és complicada, ja que ha estat un dels països més castigats per la pandèmia al tractar-se d’un estat amb un pes molt important del turisme i sector serveis. 

Consideres que la caiguda econòmica d’Espanya és més impactant en comparació a la resta de països?

Doncs si, ja que tots els països de la zona europea no es recuperen de la mateixa manera i la pandèmia tampoc ha afectat a tots per igual. Per exemple, França, Itàlia o Espanya no van a la mateixa velocitat que Alemanya.

Creus que la situació econòmica del nostre país millorarà ràpid amb la actual situació de Covid?

Les coses estan anant molt lentes i crec que costarà molt que es recuperi el nostre país, ja que ha quedat molt tocat amb els ERTOS i els negocis que han hagut de tancar havent invertit molts diners. Aquesta recuperació no serà immediata i deixarà l’economia amb grans conseqüències. 

La recuperació econòmica no serà immediata i deixarà l’economia amb grans conseqüències

Quin creus que serà el sector més afectat a nivell econòmic per la pandèmia?

A causa de la Covid-19, s’han vist afectats molts sectors, com el sector turístic, el de l’hosteleria, el del comerç… és a dir, tot el sector de serveis. 

Hi ha algun sector beneficiat per la pandèmia? Potser les farmacèutiques que disposen de les patents de les vacunes?

Tot i la forta caiguda dels mercats globals, també hi ha sectors que s’han vist beneficiats, com ara el farmacèutic, tecnològic, industrial i alimentari.  El sector industrial, per exemple, en aquelles empreses que han optat per fabricar productes amb molta demanda en aquests moments com mascaretes, gels hidroalcohòlics o xeringues.

Molts ja predeien aquesta situació, personalment creus que l’economia la dirigeix gent competent?

Crec hi ha gent de tota manera, com en totes les feines o oficis, de vegades es prenen decisions més encertades i d’altres que no ho són tant.

Creus que s’estan prenent les mesures necessàries per afrontar aquesta crisis econòmica? 

Sí que s’han hagut de prendre mesures davant d’aquesta situació en la que ens hem trobat, però són suficients? Aquesta setmana, per exemple, ha sortit la notícia que Espanya és l’estat de l’Eurozona que menys ha gastat per fer front a la crisi (un 1,3% del PIB), la mitjana europea es situa al voltant del 4% del PIB.

És diferent a les anteriors aquesta crisis financera?

Si, la intensitat i durada d’aquesta crisis en compració amb la resta no tenen res a veure, al que s’afegeix que la situació de partida és radicalment diferent. A més a més, la crisis actual afecta a nivell mundial.

Canviarà la nostra forma de relacionar-nos i consumir?

Si canviarà i ja ha canviat, per exemple, molta gent ja s’ha acostumat a comprar per internet, tot i que aquest fet no afavoreix el comerç de proximitat.

Està ben repartida la riquesa?

No, i això només passejant pel carrer o mirant les notícies es veu molt clar. Segons Oxfam els 2153 mil milionaris que hi ha al món posseeixen més riquesa que el 60% de la població mundial, dades que deixen en evidència la desigualtat a la que està submergida la nostra societat.

Creus que el teletreball ha vingut per quedar-se?

Sense cap mena de dubte, té coses bones i dolentes com tot, però està clar que és una manera d’estalvi de temps i diners evitant desplaçaments, tant per l’empresa com pel treballador.

En tant que professora d’Economia -exclusivament de la modalitat de Socials- creus que els joves haurien de conèixer unes nocions mínimes d’Economia?

Si i tant, per ells mateixos, per necessitats del dia a dia. És imprescindible per ells si el dia de demà necessiten demanar un préstec hipotecari, conèixer quines condicions els apliquen, o simplement per tenir una mica de cultura general.

Clàudia Cuñat, Judit Gatnau, Xavi Casado i Marta Bernat

close

El més recent