La gran mentida del Black Friday

/
38 views

Les grans ofertes que inciten el consum beneficien les grans empreses i perjudiquen el petit comerç

Actualment, el conegut Black Friday, és una de les dates més esperades de l’any. Aquest dia, també conegut com a divendres negre, és un dia amb rebaixes significatives i descomptes en els grans magatzems i té el seu origen en els Estats Units. Però és realment aquesta nova tendència una trampa per ignorants? Un estudi realitzat per un grup d’experts demostrava que al 2019 només un 19% de les empreses van rebaixar els seus preus mentre que el 27% els van pujar.

Entre els costums heredats del país més consumista del món hi ha el meravellós divendres negre. Tot i el que pugui semblar pel sue nom no es tracta d’un únic  dia perquè en realitat en són més. Més de 24 hores de rebaixes –reals o maquillades– per alimentar la compra per impuls. Les estrelles d’aquesta ganga són l’electrònica i la moda. A més, encara que a les marques els hi agrada vendre el Black Friday més green, segons els experts aquesta tendència no és gens sostenible.

Els petits negocis es veuen afectats perquè no es poden permetre realitzar rebaixes molt elevades i això els hi genera un esforç econòmic que evita que tinguin beneficis. Molts cops els afectats són els treballadors quan han de fer hores extra que no sempre són compensades econòmicament.

De cara als compradors, podem trobar que fan més compres de les esperades i que en algunes ocasions són estafats per les empreses que setmanes abans eleven els preus dels seus productes per la setmana del Black Friday posar el preu que tenien originalment. Aquesta pràctica perjudica als compradors que son enganyats i crea una competència deslleial amb els establiments que fan veritables rebaixes.

Finalment, destacar que el Black Friday incita de manera desmesurada el consumisme i en alguns casos són estafats per diferents empreses. Encara així en base a les evidències els grans negocis surten molt afavorits amb aquest fenòmen mentre jugueb amb la ignorància dels compradors.

Blau, Ares, Marta, Joan, Blanca i Mar

close

El més recent