Sergi Queralt: “Hauríem de ser nosaltres qui decidim com funciona la nostra societat ”

47 views

El Sergi Queralt (Lleida, 1998) és tècnic en Imatge i So i, actualment, estudia Direcció d’Equips d’Emergència i Protecció Civil. Ocupa el càrrec de coordinador de La Forja – organització juvenil independentista i revolucionària dels PPCC– i d’Eina Ponent – Espai jove de La Intersindical (sindicat independentista i de classe). Explica quina és la seva implicció política i que n’espera de les properes eleccions al parlament del 14-F.

A quin partit representes?
Tot i que considero que el terme representar no és el més adient en el meu cas, formo part de la Candidatura d’Unitat Popular a Ponent, i per tant, soc una de les moltes persones que treballen en el nom d’aquest.

Quin és l’ideari d’aquest partit?
La CUP és un projecte assembleari independentista que defensa el projecte d’uns Països Catalans, socialistes, feministes i ecologistes.
La seva política municipalista és la base que va fer que entrés al Parlament el 2012, on defensa una democràcia participativa i un projecte econòmic socialista, on una de les seves apostes més significatives és la nacionalització dels serveis públics.

Quan temps fa que et dediques a la política?
Tot i que sempre he estat vinculat a diverses organitzacions, s’ha de dir que no vaig dedicar-me formalment fins que vaig entrar a La Forja, l’any 2019.
Per què? Què et va fer incorporar-t’hi?
Vaig començar a iniciar-me en aquest món després d’escoltar a David Fernández al Parlament criticant el desallotjament de Plaça Catalunya. Aleshores vaig començar a investigar qui era aquell personatge, i per què deia el que deia. Mica en mica, vaig començar a entrar en el món dels moviments socials populars.
Un cop en aquest món, vaig començar a treballar pel Nació Digital com a fotoreporter cobrint manifestacions i actes, fins que vaig decidir formar part del que seria aquest moviment popular on em veia representat.
Resumint, es pot dir que em vaig incorporar en el que és l’anomenada “lluita al carrer” perquè veia que hi havia (i hi ha) unes injustícies que si nosaltres no aixequem la veu, ningú ho farà.

Estem en període electoral. Quin índex de participació creus que hi haurà? Afectarà la COVID d’alguna manera?
Crec que l’índex de participació d’enguany serà catastròfic. No crec que el 14-F sigui la millor data per anar a votar, ni per interès de salut, ni dels partits.

Quines haurien de ser les prioritats dels partits que governin Catalunya a partir d’aquetes eleccions?
Per dignitat a la ciutadania, construir una resposta col·lectiva a la crisis que estem vivint, és a dir, donar unes respostes i solucions reals a la gent per a què puguin tenir una vida digna.

Què consideres dels pactes amb partits que no combreguen en la mateixa línia política?
Els pactes formen part de la política, i això mai ho podrem canviar. El que sí considero, és que cal ser conseqüents amb el discurs del partit i les accions que fa. El problema el trobem quan per pactar s’ha de renunciar al discurs inicial.

Un cop passades les eleccions, quin panorama creus que ens trobarem al Parlament? I al carrer? Creus que hi haurà un bloc independentista al capdavant del govern?
El bloc independentista ara mateix està en un moment de retirada.
Si al 2017 va ser el punt àlgid de confrontació, les forces s’han diluït fins al punt que la gent no té la iniciativa que tenia aleshores. Això és degut, en gran part, a que els partits independentistes no han estat a l’alçada del poble català i, per tant, aquest ha perdut la il·lusió que va generar el 1r d’octubre.
No estic dient que l’independentisme hagi retrocedit,
simplement, que necessita una confrontació més “visible” per a que torni a engegar la maquinària que va fer moure el 1r d’octubre, el tall a la Jonquera, l’ocupació de l’aeroport, Urquinaona…
Crec que un bloc independentista al capdavant del govern no el pot portar un partit com el PDeCAT o ERC, no com ho han fet fins ara. El projecte independentista és un projecte on els que estan a dalt atenguin les necessitats de la ciutadania abans que als propis interessos de partit.

Quina preveus que serà la participació dels joves en aquestes eleccions?
Com he dit abans, no solament dels joves, no hi haurà una participació com hauria de ser degut a la causa d’aquesta pandèmia mundial que estem vivint; per tant, si ja els joves estaven poc interessats en la política majoritàriament, es veurà encara molt més afectat.

Els joves estan realment implicats en política? Per què?
Des del meu punt de vista i el de la ciutat de Lleida, crec que els joves que estan implicats en política són una minoria; aquesta està dividida en dos branques: els joves que estan més als perfils de l’esquerra independentista i els joves que estan en política més unionista; que serien una minoria.

En general, no estan implicats, però sí que el poc jovent que està implicat fa força feina. El perquè està clar: cada jovent defensa els seus interessos i s’han interessat a favor de les organitzacions o partits.

Considereu que s’haurien d’implicar molt més? Per què?
Evidentment, ja que, al cap i a la fi, és la política el centre de tota activitat que realitzem, per tant, hauríem de ser nosaltres qui decidim com funciona la nostra societat.

Sabeu quin és el vot majoritari dels joves a Catalunya?
Pel que fa a la ideologia, els partits d’Esquerres, sense entrar en debat si un és més d’esquerres que un altre. Sí que hi ha una part significativa que vota partits de dreta o ultradreta, però si analitzem els perfils de votants, veiem com són persones que, per no votar en blanc, voten el partit que tingui un discurs més populista o sensacionalista.

Quin paper juga la joventut en l’ideari del vostre partit?
Ara mateix és la base del partit i les organitzacions que el formen. Som la gent jove la que demanem uns canvis en el sistema, per tant, som nosaltres els que treballem per fer-los realitat o, com a mínim, intentar-ho.

Quin creus que és el motiu de l’auge de la ultradreta a Espanya?
Crec que el motiu d’aquest augment de la visibilitat és la polarització dels partits i de la societat; és a dir, el discurs de dretes o de ultradreta, és un discurs populista i que no et dona quelcom a argumentar, per tant la gent es decanta cap a la ultradreta, perquè és la resposta fàcil a tots els seus problemes, els de la ciutadania.

Ha crescut la ultradreta a Catalunya? Com ho justificaries?
Jo remarcaria que la ultradreta, sempre hi ha estat; el que passa és que abans no era tan visible o la gent no li donava tanta importància. A Catalunya s’ha de dir que per la confrontació nacionalista-Catalunya-Espanya, ha augmentat la ultradreta més del vessant espanyol i allò que és la ultradreta catalana, com podria ser el Front Nacional o la Societat
Civil Catalana. Se’ls hi ha donat una visibilitat, però no crec que s’hagi augmentat el nombre de simpatitzants o militants d’aquests organitzacions/partits, tot i que s’han fet molt més visibles.

Perquè el “nacionalisme” té una connotació negativa a Catalunya?
El nacionalisme a Catalunya jo crec que està estigmatitzat, pel fet de dir que tenim el concepte nacionalista d’un estat opressor com pot ser Espanya, per tant tenim de referència ara mateix un nacionalisme d’extrema dreta i que ha anat en compte del nostre poble. Per tant, com que també el discurs nacionalista se l’ha apoderat la dreta i l’extrema dreta, precisament el que no volem fer és repetir els mateixos errors que aquests partits, i per això
se l’ha deixat una mica de banda.

Quin partit afavoreix més l’independentisme i quin l’afebleix més? Per què?
Això és una mica en funció des d’on ho miris, perquè per exemple, la gent pot criticar la CUP dient que ha afeblit el moviment independentista o perquè la CUP mai ha acatat o mai ha volgut pactar amb el PDeCAT o Junts per Catalunya i Esquerra però un partit com el PDeCAT o Esquerra que tenen unes polítiques més neoliberals i de dretes, tampoc el poden afavorir perquè al final l’objectiu d’aconseguir que Catalunya sigui un estat independent és el d’una Catalunya de caire socialista, feminista i ecologista, i això uns partits de dretes no ens ho poden donar.
Per tant, diria que cap partit ho està afavorint ni està empitjorant el moviment independentista, simplement s’haurien de ficar d’acord.

Com veus Catalunya en un futur a mig termini? Creus que Catalunya serà mai independent?
A mitjà termini el veig amb confrontació encara amb l’estat Espanyol, però perquè una confrontació política que s’està solucionant per la via judicial, donarà per llarg.
A llarg termini serà un estat independent, no ho dubto, però costarà i per a que aquest estat independent ho arribi a ser, necessitem que tota la ciutadania treballi en això i no només deixar-ho en mans dels polítics.

Laura Garcia, Judit Ortiz, Marc Hernàndez, Sandra Estruch.

close

El més recent