Brauli Madueño: “Les classes online són el mal menor, però en tot cas són un mal recurs”

51 views

En Brauli Madueño és un professor de 62 anys del Col·legi Episcopal de Lleida que destaca per tenir unesaltes qualitats docents. Algunes de les assignatures que imparteix són psicologia o història de la filosofia i explica a Epis Report com ha viscut durant els últims mesos.

Per què vas decidir treballar d’aquesta professió?

Perquè en un moment de la meva vida vaig creure que podia transmetre coneixements valuosos i fer una bona tasca social.

Amb quants anys vas tenir clar el teu futur?

El futur mai es té clar, l’únic segur i clar respecte del futur és que som mortals. Si et refereixes al meu futur professional va ser sobre els 27 anys.

Quina relació tens amb el Col·legi Episcopal de Lleida?

Tinc una relació magnífica.

Quants anys fa que hi treballes?

Ja fa 27 anys que hi treballo.

Que significa per a tu aquesta escola?

Professionalment tot. És una escola en la què es treballa amb llibertat i això és clau per a mí. Des del punt de vista humà puc dir que aquí he forjat relacions d’amistat extraordinàries, tant amb companys com amb exalumnes.

Parlant de la situació tan estranya que actualment estem vivint, com t’ha afectat la Covid19 en la teva situació laboral?

En relació a la docència està significant una greu distorsió en la manera d’ensenyar, en el sentit de que has d’estar canviant constantment els recursos per arribar a tothom de manera eficaç.

Que n’opines sobre el tema de les classes online? N’estàs a favor o creus que s’haurien d’introduir millores per tal que no afecti als joves ni tampoc al seu rendiment?

Crec que les classes online són el mal menor, però en tot cas són un mal recurs. El rendiment, és a dir, la qualitat i nivell dels coneixements indefectiblement es veurà afectat si no es fica un plus de responsabilitat per part dels alumnes i de les seves famílies.

Alguna vegada t’has trobat atrapat en alguna localitat i no has pogut tornar a la teva llar?

Si, aquest gener per culpa del temporal de neu Filomena.

Aquest fet, t’ha afectat a la teva professió?

En certa manera sí. Durant els dos dies que vaig estar aïllat em van substituir els meus companys en les classes presencials i jo vaig poder fer les meves classes online des del mòbil.

T’han facilitat el retorn a la teva localitat? O tot el contrari?

Si, a la tornada amb l’AVE i vaig tenir problemes a causa de les gelades, Finalment, passades unes hores, tot es va arreglar.

Si haguessis de descriure amb tres paraules els sentiments i les sensacions que has tingut a causa de no poder tornar a casa teva, quins serien? I per què?

T’ho has de prendre amb filosofia, amb calma. Davant situacions on no pots fer res perquè no depenen de tú, l’actitud estoica, la paciència i la serenor és cabdal.

Creus que la pandèmia farà que canviem la manera d’actuar en el nostre dia a dia? Per què?

Crec que està afectant profundament a les relacions personals. La por a contagiar-nos, o a contagiar a algú està reduïnt els nostres contactes amb la familia i els amics.

T’agradaria afegir alguna pregunta o comentari que trobes rellevant?

Bé, es diu que els temps de crisis són temps d’oportunitats i que d’aquesta en sortirem més bons. Sincerament no ho crec. Em dona la sensació que estem vivint un canvi d’època i que dependrà de les respostes que articulem respecte dels reptes que tenim plantejats – demogràfics, ecològics, econòmics, polítics, etc – que el futur proper serà sostenible o caòtic.

Ariadna Garreta, Dina Sorouri, Helena Santos, Ikram Bouali i Violeta Teixidó.

close

El més recent