Donar a llum enmig de la pandèmia mundial

72 views

La Covid-19 ha replantejat la preparació dels parts per evitar contagis

En temps de pandèmia la natalitat no s’atura. En aquests dies, ben entrat en gener, deu mesos després… tot el país es troba en situació extrema: la Covid-19 segueix present en el nostre dia a dia. En aquest context, cada cop hi ha més dones que dubten a l’hora de decidir on donar a llum el seus fills. Però quines són les raons que fan dubtar a les mares en el moment d’anar a l’hospital o quedar-se a la llar? Aquest segona opció sembla que va guanyant defensores.

Tot just fins abans de la pandèmia, la mitja a Catalunya de dones que parien a casa era de 330 a l’any; en  temps de Covid aquesta dada s’ha triplicat. Segons la portaveu de l’Associació Néixer a Casa, les trucades per informar-se sobre aquest fet han augmentat.

Actualment les mesures de prevenció de la Covid-19 dins dels hospitals són necessàries i accentuades. Hi  ha moltes més restriccions de les que hi havia abans: no hi pot entrar tothom; és a dir, només poden ser-hi presents les persones essencials, les consultes mèdiques es fan a través de via telefònica per evitar l’acumulació de persones dins l’hospital i, per això, els centres de salut s’han convertit en espais menys freqüentats.

No obstant el risc de la Covid-19, els infants segueixen arribant al món però, degut a la pandèmia, moltes de les dones embarassades s’han plantejat la idea de donar llum a casa ja que creuen que és el lloc més segur i amb menys risc de contagi. Tot i aquesta por, parir en un hospital continua sent un moment molt especial i únic per als futurs progenitors. A més, el personal sanitari mai deixa d’estar actiu i atent i, per això, ha previst nous protocols per poder donar a llum de la manera més segura. Així, si la mare obté un resultat negatiu a la prova de PCR que se li ha fet prèviament, el tret de dur mascareta no canvia. El que és principalment necessari i cal remarcar és l’assistència d’una sola persona a la sala de part i l’eliminació de les visites posteriors al part.

En canvi, si la mare dona un resultat positiu a la prova, és més complicat i s’apliquen altres mesures: tan bon punt neix, l’infant és aïllat de la mare per evitar riscos.

El fet de donar a llum a casa ha estat motiu de debat i també de controvèrsia en els darrers mesos, per tot allò que comporta fer-ho en un hospital amb totes les mesures que s’han de seguir davant de qualsevol complicació. Abans de decidir si es vol donar a llum a casa caldrà assabentar-se de tots els detalls i comprovar la salut de la mare i de la criatura abans del part i revisar els protocols de seguretat obligats a la llar. Algunes de les raons que empenyen les mares al part domèstic és la voluntat de fer-ho en un lloc còmode i més natural i poder tenir la família a prop.

woman in blue long sleeve shirt covering face with white textile
Foto de Unsplash

Jana Torres, Carla Labella, Mariona Besora, Elena Aventín i Júlia Almenara.

close

El més recent