Anabel Gómez Cruces: “Un alumne ha d’estudiar allò que li agrada, allò que el farà créixer com a persona”

/
78 views

Anabel Gómez Cruces es professora del departament de Llengües del Col·legi Episcopal, amb dilatada experiència en l’educació

Què és el que més et va cridar l’atenció per a enfocar la teva vida laboral cap a la docència i l’àmbit humanístic?

Que sempre m’ha agradat transmetre el meus coneixements i tot allò que he anat  aprenent als meus alumnes.

Quants anys fa que coneixes la llengua llatina? Has tingut facilitat en estudiar-la? 

Jo, quants anys fa que la coneixo? … ui, espereu que compto, doncs uns vint anys o més. Sí, he tingut facilitat en estudiar-la perquè sempre m’ha agradat. Em vaig adonar que, estudiant precisament el llatí, trobava similituds amb les nostres llengües, parlo del català i el castellà, aleshores és una manera de enriquir-me culturalment.

Quins estudis vas cursar? Hi ha molta competència dins d’aquest món?

Vaig cursar filología hispànica. A la meva època no.

Què és el que més gaudeixes a l’hora d’ensenyar matèries humanistes com el llatí o les assignatures de llengua? 

L’aprenentatge, el que puc anar contant anècdotes, vivències meves als alumnes, engrescar-los amb les llengües, ja que tot el que ens envolta està relacionat. És que no només són llibres,  és entendre tota aquesta cultura, perquè és un món apassionant.

Penses que les lletres estan menyspreades per la societat?

Jo crec que sí. És la base. Tota aquesta dicotomia de ciències i lletres d’avui en dia no m’agrada. Jo crec que últimament només es valoren aspectes tecnològics i no es valoren aspectes humanístics, perquè l’humanisme ho engloba tot. És que és un camí molt variat… no només són llibres, deixem de banda els tòpics lletres ciències i fem passos endavant. Siguem critics, siguem creatius, donem importància a aquesta diversitat cultural. És important saber argumentar, pensar, tenir una riquesa crítica, valorar el que ens envolta, no sé, és que s’ha de reivindicar que la cultura no s’atura.

Tota aquesta dicotomia de ciències i lletres d’avui en dia no m’agrada. Jo crec que últimament només es valoren aspectes tecnològics.

Creus que molts alumnes no escolleixen l’itinerari de lletres perquè pensen que té menys valor o és més fàcil o no té tant de reconeixement?

Jo crec que com que tot ha estat una utopía, hi ha gent que desconeix tot el  que abasta aquest món i, es deixen emportar per si té o no té sortida, és que no s’ha d’estudiar si té o no té sortida, he d’estudiar el que realment m’agradi, el que m’apassioni, deixant de banda les sortides, que també és important, però no és el més important. Un ha d’estudiar allò que li agrada, allò que el farà créixer com a  persona, allò  que t’ajudarà…, no sé.

Quines activitats es podrien dur a terme per a encoratjar els estudiants per a escollir l’itinerari humanístic, ja que els grups no solen ser molt nombrosos.

Jo crec que caldria tenir alguna matèria de l’àmbit lingüístic al llarg de tota l’ESO, com si fos un eix transversal, des de primer fins a quart. Parlo de temes optatives, no com si diguéssim, perquè aquestes optatives només es comencen a cursar a tercer i quart, però considero que, ja des de primer, hi hauria d’haver un eix transversal per orientar tot aquest alumnat i totes les seves disciplines, no només és fer redaccions, escriure, llegir, sinó que és saber interpretar desde pel·lícules de cine, llibres, obres de teatre, tot.

Quines característiques creus que defineixen un veritable humanista, la lectura, l’amor a la literatura… o són diferents trets que cadascú adopta?

Cadascú ha d’adoptar el seus trets particulars, el que està clar és que una persona humanística té empatia, capacitat crítica, és creatiu, hi ha diversitat cultural, saps valorar les coses, entens la societat, el que t’envolta, etc.

Foto Pixabay

Elena Aventín, Mariona Besora, Jana Torres, Carla Labella, Júlia Almenara.

close

El més recent