Reciclatge a Lleida

53 views

No és una obligació, és una responsabilitat 

La contaminació augmenta a les nostres vides. Si continuem d’aquesta manera, arribarem al punt en què la Terra serà inhabitable.

Pel que fa als residus, la quantitat d’escombraries recollides a Lleida ha augmentat més d’un 50% en els últims vint anys, principalment a causa dels canvis en els hàbits de consum dels darrers anys. D’altra banda, la informació que el reciclatge de residus redueix l’impacte sobre el medi ambient s’ha incorporat a la consciència col·lectiva dels lleidatans. 

És important recordar que el reciclatge d’envasos té importants beneficis mediambientals en termes d’estalvi de matèries primeres, energia, aigua i reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Aquesta activitat també contribueix al desenvolupament econòmic i social de la nostra ciutat creant oportunitats d’ocupació i estructura industrial. 

Començant per la Lleida verda, es va iniciar la campanya “Tot té el seu lloc” per conscienciar la gent sobre el reciclatge de residus i llençar-los al contenidor correcte. En el marc d’aquesta campanya, s’han creat 5 contenidors a 520 zones per al reciclatge de tota mena de residus. Per tant, en un viatge, podem reciclar-los tots a la vegada sense haver de recórrer una llarga distància per trobar-los. 

Com a part d’aquesta campanya, van distribuir bosses de recollida selectiva a diferents llocs de la ciutat i se’n va informar a partir d’anuncis a les xarxes socials. A més, s’inclou un servei de deixalleria mòbil, que té com a objectiu facilitar la correcta gestió dels residus per part de les entitats, alhora que converteix les tasques de recollida en eines d’educació i sensibilització.  

El reciclatge és important, però el reciclatge correcte és encara més important 

Hem de recordar separar acuradament els diferents materials del contenidor, buidar-los prou abans de llençar-los i compactar-los perquè ocupin el mínim espai possible. Això estalvia més residus als diferents contenidors i redueix els costos de transport. En aquest nou sistema, la bossa contindrà deixalles i podrà controlar qui reciclarà i qui no. Cal tenir en compte que aquestes proves permeten estalviar 3779 tones de residus. 

Per què és important reciclar? Perquè estalviem energia i lluitem contra el canvi climàtic, perquè fem servir menys matèries primeres, perquè fabriquem nous productes i perquè es creen nous llocs de treball.

Com es recicla adequadament? 

Hi ha múltiples idees senzilles per reciclar ampolles de plàstic. Aquestes poden funcionar a manera d’organitzadors de revistes o bijuteria o per separar les sabates o altres objectes de casa. A més, col·locant un tros d’ampolla de plàstic a la paret pot servir com dispensador de bosses de plàstic. 

Les ampolles de plàstic també es poden emprar per crear eines i estris de jardineria. Fins i tot és un material perfecte per fabricar un recollidor i una escombra per netejar la casa.

A tall de conclusió, si cada una de les persones aporta el seu granet de sorra com ara separar els residus segons el tipus de producte del qual estan fets i llençar-los  al contenidor que pertoca, veuríem una disminució en la contaminació, els mars no contindrien tanta presència de plàstics i no seríem víctimes dels gasos d’efecte hivernacle. 

Cristina Parejo, Xènia Alcalde, Claudia Pallaruelo, Olivian Artene i Cristina Camps 

close

El més recent