El Nadal, de la tradició al consumisme

112 views

El consumisme compulsiu en aquesta època i les seves conseqüències 

Actualment, el Nadal s’ha convertit principalment en un símbol del consumisme. Quan s’apropa el desembre és inevitable pensar en les grans quantitats de compres nadalenques que realitzem cada any. 

Encara que l’origen d’aquesta tradició estigués marcat per unes ideologies catòliques, el naixement de Jesucrist o l’ofrena dels reis mags, avui en dia el que era una celebració basada en els valors de la generositat i la bondat s’ha transformat en una època molt materialista. 

Això és degut a que des de petits ens han ensenyat que en aquesta època havíem d’escriure cartes amb un nombre innumerable de regals. Ens han introduït en la cultura del consumisme, sense tenir en compte la qualitat dels moments viscuts en família sinó la quantitat de joguets rebuts. 

Des de petits ens han introduït en la cultura del consumisme, sense tenir en compte la qualitat dels moments viscuts en família

A més d’afectar a l’educació i els valors dels infants, aquesta nova tendència suposa un gran nombre de conseqüències a la població. Entre elles: 

Aquest consumisme compulsiu contribueix al canvi climàtic, a la contaminació de les grans ciutats i al residus excessius. 

Els dinars familiars provoquen un desaprofitament del menjar, la gran part dels aliments acaben abocats a les escombraires.  

Per frenar aquestes conseqüències hem trobat diferents maneres per evitar el consumisme en l’època nadalenca i contribuir al retorn de la tradició. 

Fer regals a mà, ja que d’aquesta manera contribuïm en el reciclatge i això també t’ajuda a estalviar diners, i els regals tindran molt més valor sentimental. 

Una altra opció seria disminuir el nombre de regals, d’aquesta manera poder  augmentar la qualitat dels regals que faràs ja que podràs invertir més diners. 

Fer servir menys paper de regal, ficar tots els regals dintre d’una bossa i utilitzar aquesta bossa cada any on és poden ficar els regals sense embolcall. 

Regalar objectes que ajudin a evitar els residus diaris com cistelles, bosses de tela o carretons per fer la compra, ampolles per veure aigua que no siguin de plàstic d’un sol us, etc. 

I com a últim consell, regalar aliments de proximitat o d’ empreses amb valor afegit. 

La tradició catòlica del Nadal s’ha convertit en una tradició basada en el consumisme per afavorir l’economia

Per acabar, la conclusió que podem extreure d’aquest fet és que al llarg dels anys la tradició catòlica del Nadal s’ha convertit en una tradició basada en el consumisme per afavorir l’economia, tot i això encara es respecten algunes costums com poden ser els dinars o sopars familiars. Finalment dir que és indispensable el canvi mitjançant una conscienciació de la població per poder frenar les innumerables conseqüències nombrades anteriorment. 

Regals de Nadal sota un arbre. (Sheri Hooley / Unspash)

REDACTORS: Blau Domínguez, Ares Belart, Mar Martínez, Blanca Sabaté, Joan Masip i Marta Moya

close

El més recent