La casa de papel, molt més que una sèrie

75 views
La sèrie representa tot un símbol de resistència contra les injustícies de la nostra societat

La Casa de Papel és una sèrie espanyola que està tenint molta influència en el nostre dia a dia.  Va ser estrenada un 2 de maig de 2017 i consta de quatre temporades a l’espera de la cinquena que sortirà al 2021. Aquesta última constarà de 16 capítols  i és la més esperada entre els espectadors.  

La producció espanyola fou creada per Álex Pina  per Antena 3, però, va acabar trobant el seu lloc a la plataforma de Netflix que va ser rebuda amb més de quatre milions d’espectadors. Pina,  va néixer el 23 de juny de 1967 a Pamplona, actualment té 53 anys. També ha fet altres sèries conegudes com El embarcadero,  Vis a vis, Los hombres de Paco, El barco o  Los Serrano. 

Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat de Navarra, va completar la seva formació amb un Màster DPPA en Producció i Programació audiovisual de la Universitat de Navarra, Curs de Postgrau en Direcció i Curs de Postgrau en Guió a l’Escola Universitària d’Arts TAI. Va començar la seva trajectòria professional com a periodista en premsa (Diari Basc, Diari de Mallorca…) i posteriorment en l’Agència Europa Press. 

Entre el 1993 i el 1996, Pina va treballar com a guionista i redactor a l’empresa Videomedia fins que va fitxar per la productora audiovisual Globomedia en 1996 i es va incorporar en un programa anomentat Caiga quien  caiga com a guionista. L’any següent,  en la mateixa productora, va arrencar la seva carrera com a guionista de ficció en la sèrie de televisió Más  que amigos. A partir d’aquí, va començar a exercir també els rols de creador i productor executiu en ficcions espanyoles icòniques com Els Serrano, Els homes de Paco i El Barco. 

A la fi de 2016, després del pas de Vis a vis per la cadena Antena 3, Pina va abandonar Globomedia  i va fundar la seva pròpia productora anomenada Vancouver Mitjana.  

La sèrie consta d’un argument que ha estat capaç de captar l’atenció de moltes persones.  Bàsicament la trama gira entorn del personatge de Sergio Marquina, El Professor, un home misteriós que ha planejat des de petit de manera meticulosa l‘atracament a la Fàbrica Nacional de la Moneda i Timbre, la qual cosa suposa el major furt mai produït. 

El seu objectiu és reclutar a un grup de criminals, que no tinguin res a perdre a la vida, per a endinsar-se en l’edifici i mantenir-se dins durant diversos dies per tal d’aconseguir fabricar 2.400 milions d’euros. 

En la tercera i la quarta temporada varia la trama principal i ara, l’objectiu de la banda és assaltar el Banc d’Espanya per a fer-se amb l’or que es troba dins de la cambra cuirassada. 

Totes les sèries tenen els seus pros i contres i per tant destaquen crítiques tant de positives com de negatives.  

Pel que fa als seus punts forts, la veu en off del narrador és un dels principals trets de la sèrie que ha agradat als espectadors. També, els moments en què els personatges s’aturen a reflexionar sobre la vida en mig de l’atracament. Finalment, la personalitat i naturalitat dels personatges i les seves actuacions inesperades en les escenes. Aquests han tingut molta influència en el nostre dia a dia, ja que es pot demostrar que alguns dels seus diàlegs  s’han reproduït en diverses manifestacions, sobretot feministes, com per exemple la famosa frase “Empieza el matriarcado dita per Nairobi, personatge interpretat per Alba Flores. 

Una de les principals crítiques negatives que ha tingut  La Casa de Papel ha estat relacionada amb la trama en alguna de les temporades, ja que aquesta s’ha convertit en lenta fins al punt que ha deixat d’atreure a l’espectador.

En global, la sèrie permet veure els diferents rols de la societat i mostra diferents punts de vista sobre les diverses situacions que un es pot trobar a la vida. Apart, ens fa qüestionar qui són en realitat els dolents de la sèrie, i per tant, de la vida.

Per: Alba Nuño, Èric Montardit, Maria Biosca, Gemma Biela Carla Monzón i Etna Moreno.

close

El més recent