Josep Maria Esteve: “El sector immobiliari ha sigut un dels més afectats de la pandèmia”

50 views

Josep Maria Esteve Olomí, president del Col·legi d’APIS (Agents de la Propietat Immobililària) de Lleida, és el propietari de la immobiliària Finques Esteve, que ha passat ja per tres generacions de família, des de l’avi. Fa més de trenta anys que es dedica al sector immobiliari.

JOSEP MARIA ESTEVE OLOMÍ

En què  treballa i en què  consisteix la seva feina?
Soc agent immobiliari. Treballo mediant qualsevol transacció immobiliària que pot ser de venda, de lloguer o bé de permuta i sobre qualsevol actiu immobiliari, que poden ser apartaments, pisos, xalets, locals, naus industrials, solars, urbanitzacions, etc.
I pel que fa a la meva feina, a partir d’un encàrrec professional d’un propietari que ens demana de vendre el seu producte, ens encarreguem de trobar un comprador que encaixi amb aquest. A partir d’aquí fem una intermediació, assessorem els uns i els altres, perquè això acabi bé, i finalment es pugui fer la venda i es pugui escripturar. Nosaltres cobrem uns honoraris professionals  en proporció al volum de l’operació que s’ha firmat.

Quina és  la crisi  que més ha afectat al sector immobiliari?
La crisi que més va afectar va ser la que va sorgir després de l’anomenada “bombolla immobiliària”, un període que va durar des de l’any 2002, i aproximadament va durar fins al primer trimestre de l’any 2008, que és l’any en què va començar la veritable crisi immobiliària i que va continuar durant els deu anys  següents. Pràcticament va arribar fins al 2018. Aquesta és la crisi més important que ha patit el sector immobiliari, pràcticament des del començament del segle.

Com ha afectat  la crisi  de la covid en el sector de la immobiliària?
Evidentment s’ha vist afectat com altres sectors. En aquest temps, degut a la pandèmia, la gent ha tingut por de comprar i de vendre, per por a perdre la feina o el risc de caure malalt.  Per aquest motiu, la gent s’ha tirat enrere. Aquesta situació ha frenat i alentit totes les operacions immobiliàries, tot i que en aquest període de temps no han patit tant com en altres sectors, com és el cas del sector de la restauració en què molts negocis han hagut de tancar. Nosaltres, tot i que no hem estat actius imprescindibles i que durant un temps hem estat tancats, hem estat treballant, fent visites… Això ha fet que la facturació no ens hagi baixat tant com ens temíem, tot que serà inferior a la de l’any passat.

Com s’han gestionat les  vendes  en el període de pandèmia?
Hem treballat molt a través d’internet, enviant a través dels nostres enllaços immobiliaris fotografies i fitxes dels apartaments a la venda, perquè poguessin veure com eren aquests pisos, locals o finques; i, gràcies a aquest mitjà, hem pogut gestionar visites i enviar informació, per tant s’ha treballat molt amb teletreball, des de les oficines o des de casa. Al cap i a la fi, els clients necessiten veure l’apartament de manera presencial, però molta feina s’ha fet a través d’internet. També hem tingut l’oportunitat de fer reunions entre diverses persones a través de plataformes com zoom, i en comptes de reunir-nos i tractar el tema del preu hem avançat de manera online. Això sí, finalment necessitàvem reunir-nos físicament per tancar l’acord, ja que s’havien de donar els diners.

Amb  aquesta crisi  de la covid, la gent ha pensat  més  en comprar o en llogar?
La gent, encara que sembli mentida, estan pensant a comprar, a causa de la crisi de la covid, pisos o xalets amb jardí que tinguin sortida, zona comunitària, doble ventilació, bones vistes i sobre tot un espai ampli per gaudir. Què vol dir?, que molta gent amb pisos s’han pensat traslladar-se a cases; o gent que vivia en apartaments ha pensat d’anar a viure a pisos amb t’arrases com a àtics o primeres plantes que puguin tindre terrassa. Això és una conseqüència de la crisi de la covid, on hi ha hagut un canvi de tendència del comprador en el perfil de la compra, on busquen jardins, zones comunitàries i on es puguin airejar com al Parc de l’aigua, on hi ha espais naturals amb parcs, on es pot sortir a córrer o amb bicicleta.

Quin és el futur? O com afectarà? O com serà després de la crisi  de la covid?
A partir de la meitat de l’any que ve es trobarà al mercat la vacuna o la medicació, i la gent perdrà la por en comprar, ja que segurament es produirà un efecte rebot, on la gent sortirà i compraran o hauran tingut capacitat d’estalviar d’aquests últims mesos, i segurament sortiran a comprar i probablement voldran gastaran més del que tenien previst, a conseqüència del confinament. És probable que la gent vegi que les cases són un refugi segur, que vulguin canviar i millorar el seu habitatge, i pensen que a partir del segon semestre de l’any 2021 i sobretot de l’any 2022 serà un bon moment per invertir en productes immobiliaris.

Joel Franco, Alex Mihoc, Candela Esteve i Juanma Añorga.

close

El més recent