Educació física en època de la Covid-19

78 views

Detallem les mesures que s’han aplicat aquest curs per prevenir el contagi del coronavirus

Per Aya Fadli, Nicole Marimon, Gemma Pallerola, Dara Ortiz i Pere Torrelles

La setmana passada vam entrevistar al profesor de primària i d’ESO José Ramón Videl Godall per a que ens pugui explicar com ha afectat la pandèmia a la matèria de educació física.

Com ha afectat el coronavirus a les classes de educació física?

Ha afectat bastant sobretot als vestidors, ja que únicament hi pot haver un grup, el grup bombolla, i després de cada pràctica s’ha de desinfectar. En totes les activitats que s’han de fer aprop s’ha de dur la mascareta. Quan hi ha activitat física intensa s’ha de treure la mascareta. Els més petits fan totes les activitats amb mascareta i els grans quan fan activitats físiques intenses es treuen la mascareta i se la tornen a posar.

Ens pot explicar com duu a terme les classes online? Hi ha hagut algun canvi en alguna cosa?

S’intenta seguir el programa i es proposa fer activitat física; nosaltres intentem que es respecti el que ens aconsella l’OMS, una mitja hora de pràctica els adults i una hora els infants. En els adolescents proposem que vegin tutorials i convidem a què es gravin. També donem un plus si es fan en família. També fem una part teòrica seguint el programa però sobretot afavorir l’activitat física adaptada a la situació. Volem que siguin conscients de l’activitat física que fan i quins beneficis els aporta.

Segueixen tots el professors d’ educació física la mateixa metodologia?

Hi ha d’haver una adaptació en funció de l’edat. No és el mateix fer una classe adreçada a 1r i 2n d’ESO que una de 3r i 4t, o que al Batxillerat o Cicles formatius. S’ha de seguir la mateixa metodologia però de manera adaptada. Una activitat de força no està recomanada a nens de primària; als d’ ESO i Batxillerat els serà més fàcil.

Creu que les famílies veurien bé o malament que es faci o no educació física?

Jo crec que més enllà de les famílies s’ha de veure els beneficis dels nens i del joves perquè en el fons els professionals som nosaltres. Nosaltres som els que definim la línia del col·legi: la piscina ha de fer diverses adaptacions per continuar oberta. Una persona pot tenir la sort de fer més activitat física i li aportarà més beneficis.

Creu que les classes d’educació física poden ser un focus de contagis?

Pot haver una activitat que sí, però sense aplicar-ho, és com tot. Els especialistes consideren que les càrregues virals a l’aire lliure poden comportar problemes quan porten més de deu minuts en contacte proper i sense mascareta. L’activitat que té més contacte és el rugbi. Imagineu també el judo; una tècnica de judo o una melé de rugbi on estan tots junts, dura aproximadament entre un minut i mig o dos. Tampoc arribem a la càrrega viral, però, si ens estalviem aquestes activitats, millor. Els experts recomanen sobretot l’ús de la mascareta.

Pensa que durant aquest període de confinament la gent ha fet i fa esport?

Jo crec que tothom ha fet esport i sobretot en la desescalada al carrer. És veritat que s’ha vist a gent als balcons i hi havia molta gent a les habitacions. Els tutorials han ajudat molt i han hagut milions de descàrregues durant el confinament. Ja no es troben aquella colla de gent que es veien a les set del matí fent esport.

Com veu aquest inici de curs amb aquesta situació tan estranya? Quines sensacions té?

L’única certesa que hi ha en aquests moments és que tot és una incertesa. Crec que molts cops els especialistes diuen una cosa i els que fan la normativa en diuen una altra. Penso que cal estar més preparats: el que no es pot fer és esperar a establir normes sobre la marxa. Després de la primera onada sobre el mes de maig i juny, crec que s’hagués hagut de preparar molt millor la tornada al col·legi; malgrat això, crec que la gent s’ha ficat les piles, al menys els docents. Els col·legis estan treballant molt bé el que són els grups bombolla, els seguiments dels casos … però, ara, quan estem arribant a moments en què ja no és l’afectació de l’escola sinó que torna a haver-hi un repunt de casos en general i de totes les edats i franges, és possible que moltes de les normatives que estem aplicant a l’escola – que són totalment correctes – en algun consigna hagin estat insuficient. Crec que hem estat poc previsors quan sabíem el que ens venia a sobre.

Creu que s’està portant bé el tema des de l’escola?

Crec que sí. L’escola ha portat bé el protocol en el tema de pujades i baixades, sobre tot la separació de grups que no tinguin contacte o que no siguin grup bombolla, però també s’ha de pensar en la dimensió de l’escola, doncs que passa dels 1500 alumnes de diferents etapes i d’edats. Ens afavoreix la dimensió de l’escola ja que hi ha molts espais, i els estem utilitzant tots per a poder aïllar.

Prefereix les classes online o presencials?

És obvi que prefereixo presencials. Veig que les classes online són com un tutorial, si després gravo una classe i veig assegut les grabacions dels alumnes, no hi ha el mateix feedback, la mateixa interacció. La classe online és un substitut d’emergència de la classe presencial, però, sempre s’ opta per la classe presencial si es pot. No només en l’educació física, crec que en totes.

Quin futur preveu vist aquesta situació?

Tindrem mascareta per temps, tindrem teletreball per temps i segurament acabarem amb models híbrids. Es podran fer classes presencials, però, hi haurà companys que ho faran online. Hi haurà gent que estarà treballant presencialment i alhora gent teletreballant.

close

El més recent