Del Halloween i la Castanyada a la “Hallonyada”

/
55 views

En els pobles celtes es feia una gran cerimònia per commemorar “el final de la collita”, la van anomenar Samhain, que significa “el final de l’estiu” en gaèlic. Aquesta festivitat marcava el moment en que els dies es feien més curts i les nits més llargues, els celtes creien que per Samhain els esperits de les persones mortes visitaven el món dels mortals. La costum era deixar menjar i dolços a fora de les cases com una ofrena. També era comú encendres veles per ajudar als esperits a trobar el camí cap a la llum. Amb l’aparició del catolicisme, aquesta festa va passar a dir-se “vigília de tots Sants”, que en anglès era All Hallow’s Eve, d’on neix la paraula Halloween.

Els orígens de la Castanyada són molt confosos i ningú en sap el verdader origen. Es diu que abans de celebrar Tos Sants les famílies es reunien per velar als morts. Per aguantar, s’aprovisionaven dels primers fruits de la tardor, que usualment eren les castanyes, els llegums i els moniatos regats amb vi dolç, que avui en dia és el moscatell. Hi ha una altra teoria que diu que era un festival pels campaners que feien sonar les campanes durant tota la nit per recordar la necessitat de resar per l’esperit dels difunts. Cada vegada que descansava, reposava forces menjant el que la gent del poble li portava, que en aquest cas eren les fruites del temps.

Segons una enquesta del National Retail Federation – Federació Nacional de Venda – 148 milions de nord-americans encara tenen planejat celebrar la festa de Halloween tot i la pandèmia del Covid-19. Aquest any s’estima que es gastin un 8,05 bilions de dòlars, menys del que es va gastar l’any 2019, 8,78 bilions de dòlars. Tot i això, els consumidors es gastaran més en activitats que assegurin una festa memorable. De les persones que ho celebraran es planeja que es gastin uns 92,12$/ persona aproximadament en comparació a l’any passat que es van gastar 86,27 dòlars/persona.

Utilitzar lents de contacte per Halloween poden millorar la disfressa, però poden causar una exposició química o una infecció potencialment encegadora. Per aquest motiu la Acadèmia Nord-Americana d’Oftalmologia adverteix als compradors sobre les lents decoratives de venta lliure. Una investigació publicada al Setembre del 2015 va trobar cloro en tres tipus de lents de contacte per disfresses sense recepta. L’estudi va assenyalar que els colorants impresos o pressionats sobre alguna lent decorativa crea una textura desigual. Aquesta superfície rugosa podrien ratllar els ulls, permitent l’entrada de bactèries que poden causar infeccions i inclús ceguesa.

Per evitar accidents Consumer Product Safety Comission – Comissió de Seguretat de Productes pel Consumidor – recomana que tots els nens utilitzin la vorera i en lloc de córrer anant casa per casa han de caminar. I per evitar segrestos que avisin que els nens només vagin a cases on els residents tinguin les llums exteriors enceses com una senyal de benvinguda i que no entrin a cap casa o apartament si no estan acompanyats per un adult.

I pels més petits és molt divertit disfressar-se del seu personatge preferit. La Federació Nacional de Venda estima que 2.7 milions de nens es disfressin com el seu personatge de princesa preferit, més d’1,8 milions com a Spiderman, més d’1,6 milions com el seu superheroi preferit, més d’1,3 com a fantasma i 1,3 milions de Batman. Més de 4,6 milions d’adults tenen previst vestir-se de bruixa, més d’1,7 milions de vampir, d’1,3 milions de gat, més d’1,1 milions de Batman i més d’un milió de fantasma. I pels amants de les mascotes, el 10% vestiran la seva mascota amb una disfressa de carbassa, un 6% el vestiran de “hot dog”, un 5% de superheroi i un 3% de gat.

De la mateixa manera que els països anglosaxons tenen el “Halloween”, a Catalunya hi ha la Castanyada. No és una festivitat tan animada com l’anglesa, on els nens van a demanar llaminadures casa per casa i es disfressen, sinó que és més tranquil·la.

Aquesta celebració catalana és una tradició que s’ha passat de generació en generació ja que un dels seus objectius és unir a tots els membre de la família i realitzar activats com fer panellets o torrar castanyes. Tot i que amb la pandèmia del Covid-19 serà més complicat unir a tots els familiars. Com qualsevol altra celebració, la Castanyada es caracteritza pels canvis d’hàbits i els ritmes de la vida quotidiana a partir d’un costum més característic de Tots Sants.

Cada cop s’ha anat perdent l’esperit del que significa el Halloween de debò que és recordar i guiar als morts, però també hi influeix bastant el fet que cada cop hi ha més persones que deixen de tenir fer en les creences. Avui en dia Halloween és més una festa animosa que culta i es pot veure en l’enquesta de National Retail Federation on estima que la població dels Estats Units es gastin uns 8,05 bilions de dòlars. Aquest dia pot ser perillós pels nens, ja que hi ha més perill de que hi hagi segrestos, per això la CPSC va establir uns consells de seguretat pels pares. Halloween va començar a guanyar fama i no ha parat d’augmentar en els últims anys, al contrari de la Castanyada a Catalunya. Tot i ser una tradició molt antiga s’està perdent i cada cop es celebra menys. Però encara es conserva la gastronomia com són els panellets, els moniatos, el codony o el moscatell.

La cultura ha anat evolucionant amb el pas del temps, i amb la globalització ha fet que la Castanyada que celebràvem fa 10 anys ja no sigui la mateixa i l’hàgim combinat amb el Halloween. Per això la Marina, la Elisa, la Ingrid, la Btissam i la Carlota creiem que la Castanyada i el Halloween són dues celebracions totalment compatibles, tal i com ho són el Pare Noel i els Reis Mags. A l’hora de sopar es podria fer un sopar tradicional amb castanyes, codonys, panellets i moniatos i al vespre els nens podrien anar casa per casa fet el truc o tracte disfressats dels seus personatges preferits.

I vosaltres estimats lectors, sou més del Halloween, de la Castanyada o de la “Hallonyada”?

Per Marina Lega, Elisa Chilu, Ingrid Carpi, Btissam Bouimouh i Carlota Biendicho

close

El més recent