“BonPreu i Esclat durant la pandèmia ha prioritzat la seguretat i el servei a les persones”

/
72 views

Josep Maria Ortiz Cotes (Lleida 1972),  cap de zona de l’empresa alimentaria Bonpreu i Esclat, ens explica que l’estat d’alarma va fer créixer, sense pretendre-ho, les compres i, en conseqüència, l’increment de negoci de l’empresa

Com ha sigut la teva trajectòria professional fins arribar on estàs ara?  

Als 16 anys vaig començar a treballar al Carrefour i durant aquesta temporada vaig anar aprenent sobre el sector. Vaig fer un parèntesi en la meva vida professional per a fer el servei militar i, en acabar, vaig reincorporar-me a Carrefour de Mallorca durant cinc anys. Després em vaig moure per altres ciutats com Madrid i Barcelona. Finalment, vaig decidir canviar d’empres perquè em veia obligat a una mobilitat excessiva, així que vaig venir a Lleida a Caprabo i, per últim, a l’Esclat en què hi porto ja 20 anys i, ara, amb la responsabilitat de cap de zona. 

La pandèmia ha provocat moltes pèrdues? 

Cap pèrdua, tot el contrari, ja que a causa del Coronavirus les vendes, concretament en l’alimentació han crescut. Així que Bonpreu ha incrementat entre un 15% i un 18% en comparació amb el mateix període de l’any passat.  

A causa del contagis, vau haver de confinar molts treballadors a casa? 

Al principi de la pandèmia no, ja que encara no hi havia els controls ni les proves del PCR, i la gent no sabia si tenia el virus o no. Ara, la cosa canvia, ja que les proves han tret a la llum tots els casos i hi ha més coneixement sobre contagis en l’àmbit familiar o extern.   

Com han viscut la pandèmia els treballadors?    

Ara ho portem bastant millor, però al principi com que va venir tot de cop, i les  mesures de seguretat no eren tantes, va arribar un moment en què els treballadors estaven en tensió, amb pressió.   

Va arribar un moment en què els treballadors estaven en tensió

Els treballadors van veure afectació en els seus salaris?  

No, tot el contrari, ja que degut al creixement de les vendes, Bonpreu i Esclat va haver de contractar més personal i va voler gratificar a cadascun dels seus set mil treballadors amb un premi de 200 euros pel seu esforç i dedicació en aquelles dates.   

Ha hagut de canviar molt la distribució de les jornades dels treballadors?  

Sí que ha canviat una mica per evitar els contagis, així com la barreja de torns.  Hem hagut d’adaptar nous horaris entre els treballadors. Abans hi havia torns rotatius que passaven del matí a la tarda o a l’inrevés. I, ara, degut al Covid, hem limitat a torns que no barregin personal, de manera que cadascú té el seu horari: qui va de matí va de matí, qui va de tarda, de tarda i qui va de nit, de nit, no es poden barrejar i així evitem possibles contagis.  

Us vau veure depassat per la demanda de la població davant d’una possible alarma que acabés amb l’estoc de les botigues?  

Efectivament, hi va haver -sobretot els primers quinze dies- una certa alarma perquè la població temia quedar-se sense productes de primera necessitat.  

Des de l’inici de la pandèmia, a mitjans de març, fins ara, consideres que l’empresa ha viscut canvis substancials? 

Sí, sobretot pel que fa a la seguretat: ha calgut adaptar mesures molt dràstiques, com ara les mampares a la línia de caixa per evitar el contacte directe; les mascaretes, els guants, el gel hidroalcohòlic. I allò que el client no veu, com són les pantalles per a la sales de descans dels treballadors, per garantir la distància, entre treballador i treballador… La seguretat ha estat la prioritat no només pel client sinó també pels mateixos treballadors i companys de feina.  

Judit Ortiz, Marc Hernández, Sandra Estruch i Laura Garcia

 

close

El més recent