Halloween o Castanyada?

28 views

La Castanyada, com bé ja sabem, és una festa popular de Catalunya que se celebra el dia de Tots Sants per honrar i recordar els difunts; a més, es tracta d’una manera de rebre la Tardor. Aquesta tradició, que recorda éssers estimats que ja no estan amb nosaltres, prové de Mèxic on se celebra el 2 de novembre. Halloween, també conegut com Nit de bruixes o Nit de Vespra de Tots Morts és una celebració pagana resultat d’una festivitat celta anomenada “Samhain”, que marcava el final de la temporada de collita i l’inici de l’hivern.  

En la celebració catalana de la castanyada, la nit del 31 d’octubre, és tradició reunir-se entre familiars i amics per menjar castanyes i panellets. 

A d’altres països, com per exemple els Estats Units, no celebren la castanyada, sinó que celebren i fan la festa popular de Halloween. Aquesta consisteix en posar-se disfresses normalment de terror, organitzen festes sense control, carreguen molt els carrers amb decoració sobre aquesta temàtica, etc.  Aquesta tradició té origen celta, que en aquells temps s’anomenava Samhain en comptes de Halloween, però temps després, el nom de Samhain es va convertir en All Hallows Eve, ja que hallow és una paraula que en anglès antic significa “sant” i que prové, juntament amb la paraula moderna holy, del mot germànic hailagaz, d’on va sortir la paraula Halloween. 

En definitiva, des del nostre punt de vista, la tradició de la castanyada s’està deixant de banda en els darrers anys, ja que la joventut prefereix celebrar la festivitat del Halloween ja  que ens crida molt més l’atenció i ens transmet curiositat i a més en agrada la idea de poder-nos disfressar de personatges terrorífics, organitzar festes amb amics… en conclusió, sortir de l’àmbit del qual estem acostumats. A diferència, la major part dels adults prefereixen la tradició catalana de la castanyada ja que no els entusiasma tant com als joves.  

Ortiz Judith, Hernandez Marc, Estruch Sandra, Garcia Laura

close

El més recent