Antonieta Mateus: “Hem de fer només allò estrictament necessari i amb el màxim de rigor”

La directora de l’escola detalla alguns dels protocols del nou curs marcat per la Covid-19

Per Blau Domínguez, Joan Masip, Marta Moya, Ares Belart, Blanca Sabaté i Mar Martínez

Bones, lectors i lectores de l’EPISREPORT ! La setmana passada, en motiu de la inauguració de la revista, vam realitzar una entrevista sobre la Covid-19 a la nostra apreciada directora Antonieta Mateus. Esperem que us agradi !

Podries resumir com s’ha organitzat l’inici d’aquest nou curs marcat per la Covid?

S’ha organitzat de manera que tot el mes de juliol i d’agost vam estar escoltant, mirant, estudiants normatives, perquè com ja heu vist, el govern va canviant. Encara ara no saben com controlar-ho, i doncs, sobre la marxa, les escoles ens hem d’organitzar: tenim un ull pendent en l’escola i l’altre en les informacions que van arribant. Ho hem organitzat amb el màxim rigor. Cada cap d’estudis vetlla per la seva etapa; a Educació Infantil sobretot fer que els nens no es barregin, saber com fer el contacte alumne-professor. Vam haver de comprar els materials, els termòmetres, els gels desinfectants per quan comencés el curs tenir-ho tot a punt. Com hi ha moltes etapes en un únic col·legi hi ha d’haver una unitat de criteri: com distribuir els espais, com minimitzar el contacte entre grups sabent que a primària hi han grups bombolla, però a partir de l’ESO els alumnes tenen diferents optatives i no es poden formar grups bombolla; intentar que tots els alumnes tinguin sempre les mateixes taules i que en altres aules no s’asseguin on hi ha més gent. Vam tenir molts dubtes amb com ho faríem amb la piscina però com la normativa permetia l’obertura de piscines, vam decidir obrir la nostra, ja que la natació és important en l’educació física. Podeu imaginar la quantitat d’hores que això ha suposat, ja que a més a més, hem hagut d’eliminar les taules cadires i prestatges que no eren necessàries a les classes, joguines, desinfectar totes les coses … etc.

Quines són les principals mesures establertes en aquesta nova etapa educativa?

Depèn del grup. Per exemple, al pati d’infantil i primària no es poden agafar pilotes, cada grup surt en el seu requadre amb la seva capsa de material que es desinfecta sempre. Intentem ser molt rigorosos, mascaretes sempre, mantenir la distància, aplicar les mesures que diu sanitat, no farem sortides, únicament intentem minimitzar els riscos.

En què us heu basat per establir aquestes mesures?

Sempre complint la normativa, ja que la desobediència és molt perillosa. No podem decidir seguir una llei sí, una llei no, perquè sinó seria un caos. Nosaltres ens basem en el que diu administració i les autoritats sanitàries. Fer tot el que estigui en les nostres mans per dur a terme tot el que sigui possible per assegurar la salut dels alumnes i professors.

Per mi és una meravella veure com tots els nens petits es renten les mans, com no es toquen la mascareta i la porten damunt del nas.

Us heu trobat amb alguna complicació a l’hora d’aplicar aquestes mesures?

Complicacions n’hi han moltes, i cada dia. Treballem molt en equip per solucionar les coses, demanem consells. El problema més greu ha estat que s’ha donat el primer cas de Covid a l’institut aquesta setmana. Hem parlat amb experts, hem fet comunicats a famílies, cada dia hi ha algun problema, però els estem gestionant bé.

Quines activitats s’han vist perjudicades pel Covid?

Totes. No sé si dir perjudicat però tot està afectat. Nosaltres hem minimitzat totes les sortides internacionals, els Erasmus … i altres sortides. És a dir, aquest any és un any auster, hem de fer només allò estrictament necessari i amb el màxim de rigor però el necessari. Però sí, tot es veu afectat.

Creus que tot continuarà com ara o que anirà a pitjor?

De veritat que no en tinc ni idea. El que veig clarament és que ni els experts ho saben perquè no havia de passar res a l’estiu i ja ho veieu. I tots aquests que fan pronòstics, jo la sensació que tinc és que van molt perduts i van fent sobre la marxa i bé, jo he de fer el que està a les meves mans. Per exemple a la meva família som molts per Nadal i hem decidit que aquest any no farem dinar de Nadal. Jo l’únic que veig és que hem de ser molt responsables i per part del col·legi, hem de fer tot el que toca. Molt del que fèiem de relació entre tantes persones ho hem deixat de costat; tot el que eren festes a l’interior del col·legi també ho hem deixat de banda i tot el que és possible com conferències, formació amb rigor, això ho hem de continuar fent. En tot allò que suposava més interacció amb altres persones hem de ser molt cautelosos i hem decidit deixar-ho de banda.

Actualment tot el que us heu plantejat a l’escola, està anant com creieu que aniria?

Jo ja signaria tot l’any com fins ara, és a dir, hem passat un mes i no tenim cap grup confinat jo no sé si demà n’hi haurà 4, però estic molt contenta de la responsabilitat de tots els alumnes. Veieu que els professors insisteixen molt però per mi és una meravella veure com tots els nens petits es renten les mans, com no es toquen la mascareta i la porten damunt del nas. Per mi és una meravella veure com s’ha arribat a la responsabilitat individual i col·lectiva. El que passarà demà jo no ho sé. Hem d’anar dia a dia, pel que vaig veient s’ha de ser molt responsable perquè ningú sap que passarà, jo no en tinc ni idea perquè jo no m’imagino això al mes de gener, i què farem? Haurem d’anar amb abric a classe, ho sento molt, però si diuen que les substàncies poden quedar al aire doncs ventilarem. I anirem amb abric a classe i a lo millor amb guants a classe, no ho sé però per mi és prioritari la salut dels alumnes.

close

El més recent